Europas kräftexperter på besök i Kräklingbo

En busslast med ett 40-tal kräftodlare och -experterstannar till i Kräklingbo för att titta på Gotlands största kräftodling. "Gotland har de allra bästa förutsättningarna för kräftodling", säger kräftforskaren Per Nyström.

Foto: Dennis Pettersson

gotland ett föredöme2019-09-02 07:03

Dagens rundtur till gotländska kräftodlingar är avslutningen på en internationell konferens som lockat deltagare från hela Europa och även från Australien.

Det är Blått centrum Gotland som i samarbete med bland andra Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som arrangerar den fyra dagar långa konferensen.

– Gotland har de allra bästa förutsättningarna för kräftodling, varmt klimat och kalkrikt vatten. Kombinationen varmt och högt ph-värde gör att kräftorna växer bra, säger Per Nyström, docent i ekologi vid Lunds universitet med inriktning på kräftor.

Den svenska flodkräftan har länge haft det tufft i Sverige eftersom den inplanterade signalkräftan sprider kräftpest, vilket de flesta signalkräftor kan stå emot men inte flodkräftan. Signalkräftan är också aggresiv och dödar flodkräftor.

Gotland är inte bara unikt för att miljön är perfekt, här har man efter insatser från länsstyrelsen lyckats utrota signalkräftan och därmed även kräftpesten.

– Finns det signalkräftor så finns det kräftpest. Det räcker med en enda signalkräfta så är det kört, säger Per Nyström.

Att man ska lyckas utrota signalkräftan på fastlandet tycks inte vara realistiskt.

Är det ett omöjligt projekt?

– Ja, för det krävs extrema insatser. Man måste slå ut allt djurliv i vattnet, förgifta det, säger Lennart Edsman från SLU som också forskar på kräftor.

Veckans konferens har lockat experter och odlare från 14 olika länder, främst från Europa men även från Australien. På sin utflykt får de bland annat träffa Kjell Gustafsson som har Gotlands, och kanske landets, största kräftodling. I den 19 hektar stora dammen fiskas kräftor varannan dag under cirka två månader.

– Det pratas om det röda guldet, men det är mycket arbete bakom. Vi jobbar hela året, med ishållning, syresättning och så vidare. Det är inte över för att kräftsäsongen är över, säger han.

Kjell Gustafsson har odlat kräftor sedan slutet av 1980-talet och är den enda på Gotland som kokar kräftor till försäljning.

– Folk är bekvämare i dag och betalar gärna mer för att slippa koka själva. Hade vi inte kokat själva så hade vi inte blivit av med dem.

För kräftodlaren finns inga fiskeregler utan odlaren bestämmer sjäv när fisket ska ske. I Kräklingbo startade årets fiske den 20 juli och fortsätter till runt 15 september.

– Att vi börjar så tidigt beror på att turisterna är här då, men de bästa kräftorna fångas nu, säger Kjell Gustafsson.

På Gotland finns uppskattningsvis ett tiotal kräftodlare, men bara ett fåtal som odlar i större skala till försäljning. Det är mycket hemlighetsmakeri kring var odlingarna finns på grund av rädslan för tjuvfiske. Även Kjell Gustafsson vill hålla dammen hemlig även om han aldrig tagit någon på bar gärning.

– Det är alltid en oro, men jag tror att de flesta i dag är för bekväma för att ge sig ut och fiska.

Även om de gotländska kräftodlarna har bättre förutsättningar än de flesta deltagarna har hemma hos sig, har de en del att lära sig av gotlänningarna.

– En sak är att de måste ta bort alla kräftorna i den dammen och vänta ett tag innan de planterar in nya. På många håll har man försökt fiska ut signalkräftan, men det går inte, säger Gunilla Rosenqvist på Blått centrum Gotland.

– Vi kan också visa att flodkräftan kan växa bra. Många har fått höra att signalkräftan är mycket bättre, men flodkräftan ger två till tre gånger högre pris än signalkräftan, fortsätter hon.

Kräftodling

Flodkräftan är den enda sötvattenlevande storkräfta som förekommer naturligt i Sverige. Den invandrade till Skandinavien för drygt 10 000 år sedan. Arten är nattaktiv, bottenlevande samt allätare och förekommer i sjöar och rinnande vatten i större delen av landet nedanför fjällkedjan. Den trivs i strandzonen i områden med fasta bottnar där skyddsmöjligheterna är goda eller där den kan gräva egna hålor.

Signalkräftan kommer från Nordamerika och arten har sedan slutet av 1960-talet introducerats i många vatten i södra Sverige där flodkräftan slagits ut av kräftpest. Signalkräftan är mera motståndskraftig mot kräftpest men bär på sjukdomen. Om signalkräftan stressas kan den också drabbas av akut kräftpest och dö. Med signalkräftor i ett vatten permanentas kräftpesten.

Läs mer om kräftodling i "Kräftodlingens ABC" som kan laddas ner från slu.se/krafta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!