Sjöfarten är en förutsättning för ö-samhällen och ända sedan Gotland blev svenskt, i samband med freden i Brömsebro 1645, har det bedrivits reguljärtrafik till fastlandet.
Jo, det är länge sedan, men det finns alltid en historia som påverkar nuet.
Så därför: Då, för närmare 400 år sedan, började postbåtstrafik bedrivas mellan Klintehamn och Öland.
…och sedan dess har trafiken fortgått. Inte med LNG i tanken och differentierade biljettpriser som nu. Men dock: Fram och åter, fram och åter i storm och stiltje, sidvind och sol.
Det blev på måndagen klart att Destination Gotland fortsätter driva Gotlandstrafiken från och med 2027. DG bildades 1998 och är helägt dotterbolag till Rederi AB Gotland, i dagligt tal Gotlandsbolaget.
Gotlandsbolaget bildades redan 1865, då under namnet Ångfartygsaktiebolaget Gotland, vars första fartyg hette Wisby och var tillverkat på Motala mekaniska verkstad.
Med sina 130 fot och elva knop tog det elva timmar från Visby till Stockholm via Södertälje kanal.
Så dags hade för all del posttrafiken utökats till att från 1836 gå rutten Visby-Västervik-Stockholm. Till en början bara sommarhalvåret, från 1858 året runt.
Men Gotlandsbolaget har sedan sitt bildande varit synonymt med färjetrafiken till fastlandet, undantaget de nio år (1988-1997) Nordström & Thulin trafikerade Östersjön med bland annat färjorna M/S Graip och M/S Nord Gotlandia.
Nåväl: På 1870-talet använde Gotlandsbolaget tre fartyg: Wisby, Gotland och Thjelvar.
På 1890-talet sattes S/S Hansa i trafik och bolaget kunde erbjuda en ”upplevelsefylld resa” då det gick att avnjuta – alltså inte äta, avnjuta – mat i skeppets matsal.
Och så fortsatte det genom åren. På 1930-talet eskalerade turismen, fartygen hette Drotten och Gotland, det sistnämnda tog 700 passagerare och hade radiotelefon.
Under andra världskrigets slutskede, den 24 november 1944, inträffade den katastrof som alltjämt lever i det kollektiva medvetandet. S/S Hansa torpederades då av en sovjetisk ubåt på sin färd mellan Nynäshamn och Visby varvid 84 av de 86 personerna ombord omkom.
På 1950 sattes Christopher Polhem i trafik, det var den första färja där passagerare själva kunde köra ombord på bildäck. Tidigare hade fordon varit tvungna att vinschas upp på fartyget. Denna kapacitet utökades i slutet av decenniet då det blev möjligt att på detta sätt transportera även stora lastfordon.
1962 ombildades Ångfartygsaktiebolaget till Rederi AB Gotland, eller alltså i dagligt tal: Gotlandsbolaget.
1999 sattes den första snabbfärjan i trafik, HSC Gotlandia, vilken närmast halverade överfartstiden. Under 2000-talet investerades i ytterligare två snabbgående färjor vilket ledde till att trafiken från och med då endast bedrevs av snabbgående fartyg.
Sommaren 2016 konkurrensutsattes DG för första gången då bolaget Gotlandsbåten bedrev trafik på såväl Västervik som Nynäshamn.
2017 fick Gotlandsbolaget förtroendet att fortsätta bedriva trafiken på två hamnar, Nynäshamn och Oskarshamn, fram till 2027. Genom åren har de dock kört även till andra hamnar, som Västervik och Grankullavik på Öland.
På måndagen gavs Rederi AB Gotland och DG klartecken av Trafikverket för att bedriva trafiken från februari 2027 till 2035, där kravbilder fokuserats kring miljö, prissättning och att vara en del av totalförsvaret.