Öns lösningar för de nya mynten

Snart går det inte att använda de gamla en- och femkronorna. Bytet av mynt i Sverige har skapat huvudbry både för handlare och privatpersoner.

BRÅDSKANDE. Antingen byts myntautomaterna ut eller också blir toalettbesöken avgiftsfria.

BRÅDSKANDE. Antingen byts myntautomaterna ut eller också blir toalettbesöken avgiftsfria.

Foto: Sofie Regnander

GOTLAND (GT)2017-06-09 09:01

Skiftet av mynten sker vid månadsskiftet juni–juli. "Ska man spara gamla mynt eller kommer sådant som toaletter och klädskåp att fungera med de nya? Som privatperson känns det som att man står som åsnan mellan hötappparna", säger en GT-läsare.

Gotlands museum tog tag i myntfrågan för en månad sedan.

– Att byta ut alla myntlås till förvaringsboxarna skulle kosta 500 kronor per lås. Det var för dyrt så vi monterade bort en spärr som gör att nycklarna kan användas utan mynt, säger Lars Kellström, säkerhetsansvarig på Gotlands museum.

– Problemet är att nycklar kan försvinna nu, men vi får utvärdera det här efter sommaren.

Även badhusen ligger i framkant. Men det beror snarare på problemet att bli av med växelmynten hos bankerna.

– Vi har bara 16 myntskåp kvar i herr- och damomklädningsrummen och de går att låsa med 10-kronors mynt. Vi bytte ut de andra skåpen för två år sedan för att slippa hantera småpengarna, berättar Ann Havorgård, badvakt på Hemsebadet.

– I dag låser besökarna skåpen med hänglås som de tar med sig själva eller köper av oss.

Inom handeln har många löst problemet genom att helt enkelt plocka bort mynthållaren på kundvagnarna.

– De monterade vi bort när de nya mynten började dyka upp, berättar Sandra Bogren, butiksansvarig på Coop Forum i Visby.

– Nu ställer kunderna vagnarna lite här och där eftersom man inte behöver parkera vagnen för att få tillbaka myntet. Så lite mer spring efter vagnarna blir det.

När det gäller parkeringsautomaterna finns det nu möjlighet att betala med kort och mobiltelefon. Lennart Klintbom, trafikplanerare på teknikförvaltningen, säger att regionens p-automater är så moderna att de kan justeras.

– Just nu tar de emot både gamla och nya mynt. När de gamla mynten slutar gälla programmerar vi om automaterna så att de bara tar emot de nya.

Hur vi ska betala för ett besök på de offentliga toaletterna på Gotland är ännu oklart.

– Det pågår en utredning, svarar Stefan Hellström på teknikförvaltningen.

Stefan Hellström berättar att det blir dyrt att byta ut myntautomaterna. Nyligen gjordes detta efter ett sabotage och notan hamnade på cirka 20 000 kronor.

– Vi har kniven på strupen och måste bestämma oss snart. Antingen får vi byta ut automaterna eller se till att det blir gratis att gå på toaletten tills vi löst frågan.

OGILTIGA

De äldre mynten (1-kronor 5-kronor, även 2-kronor) blir ogiltiga efter 30 juni. På Gotland kan äldre mynt sättas in på växlingskontoren Loomis Cash Shop och Forex och ICA Maxi-butiken i Visby. Handelsbanken, Sparbanken Gotland och Närs Sparbank tar också emot mynt, men bara från de som är kunder i respektive bank. Sista datum för att lämna in gamla mynt är den 31 augusti 2017. De gamla 100- och 500-kronors sedlarna blir också ogiltiga efter den 30 juni, men de kan lämnas in fram till och med den 30 juni 2018.

Källa: Sveriges riksbank och mynttorget.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!