Krångligare resa – men med taxfree

Företag med internationella affärer är inte de enda som påverkas. Även du som gillar att ta en weekend i London har en del att fundera över – särskilt vid en hård Brexit.

Ett flygplan närmar sig Heathrow i London.

Ett flygplan närmar sig Heathrow i London.

Foto: Frank Augstein

GOTLAND OCH BREXIT DEL 32019-03-15 11:05

Att ta en helgresa till London med nationellt id-kort kommer inte längre att fungera, om Storbritannien lämnar EU utan utträdesavtal. Svenska turister får i stället räkna med petiga passköer och stämplar i passet efter vistelser i Storbritannien. Det blir även betydligt dyrare att använda mobilen på resan, då EU:s direktiv om roamingavgifter upphör att gälla i Storbritannien om det blir brexit utan avtal.

Det blir dessutom betydligt stramare regler för att ta hem varor från resan. Taxfreehandel skulle börja gälla, vilket säkert gläder enstaka whiskynördar. Men det innebär även en strikt begränsning för hur mycket alkohol som får tas med hem till 1 liter sprit, 4 liter vin och 16 liter öl.

Och ett tak införs för hur värdefulla varor du får ta med dig hem tullfritt från resan, på 4 300 kronor om du flyger åker färja och på 3 000 kronor om du kör själv.

Funderat på att plugga i England? För svenska studenter i Storbritannien är läget högst oklart, med lite drygt två veckor kvar till det att Storbritannien enligt brittisk lag ska lämna EU den 29 mars. Den brittiska studieavgiften för EU-medborgare (inklusive svenskar) ligger i nuläget på samma nivå som för brittiska universitetsstudenter, på 9 000 pund per år oavsett utbildning. Vid en avtalslös brexit riskerar avgifterna att stiga radikalt för EU-medborgare, till över 30 000 pund per år för vissa brittiska läkar- eller juristutbildningar.

EU-principen om fri rörlighet för varor och tjänster skulle upphöra att gälla vid brexit utan avtal. En finansiell härdsmälta, flygkaos och läkemedelsbrist är tre farhågor, som lett till omfattande undantagsreglering inom dessa specifika områden.

Bortom undantagen öppnar sig dock en djungel av licenser, momsbyråkrati, gränskontroller och tullar upp sig vid brexit utan avtal. De WTO-regler som träder i kraft om britterna kraschar ut ur EU innebär att det blir tullar på all handel med Storbritannien, i snitt på 4,2 procent. För bilar handlar det om 10 procent och för lastbilar 22 procent.

Den brittiska regeringen har inför en befarad krasch ut ur EU presenterat en plan för att under en ettårsperiod ta bort tullar på 87 procent av brittisk import. Men det blir tullar på bland annat kött, vissa mejerivaror, bilar, keramik, gödningsmedel och bränsle. (TT)

FAKTA

Om det förhandlade utträdesavtalet godkänns av Storbritanniens parlament och EU-parlamentet inleds en 21 månader lång övergångsperiod för att ytterligare underlätta för folk och företag att anpassa sig.

Annars finns risk för ett avtalslöst utträde och i så fall en abrupt ändrad relation då allehanda EU-regler och EU-tillstånd slutar gälla omedelbart den 30 mars.

Både EU och Storbritannien förbereder nödåtgärder i händelse av en sådan hård Brexit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!