Sedan tio år tillbaka publicerar Sveriges kommuner och landsting, SKL, något som heter Öppna jämförelser. Det är en omfattande rapport som visar hur kommuner, landsting och regioner har det med till exempel könsfördelning.
Håkan Sörman, VD vid, SKL, skriver i förordet att "Rapporten ska ses som ytterligare ett stöd för att upptäcka osakliga könsskillnader, sätta mål för jämställdhetsarbetet och driva utvecklingen mot ett jämställt samhälle".
Rapporten delas in i tre områden. Det är jämställd politisk representation, jämställda arbetsvillkor och service till invånarna.
I fullmäktige är det till exempel 15 procent fler män än kvinnor.
– Vi ligger hyfsat till, men om alla partier vore jämställda i sin representation skulle vi ligga bättre till i rankingen, säger Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande.
Av dem som lämnar sitt politiska uppdrag i förtid är den större andel män, närmaste bestämt 8,8 procentenheter fler. Björn Jansson kan inte svara på varför andelen män är större men berättar att det brukar vara de yngre som lämnar och att de flesta avhoppen sker på grund av utbildnings- eller jobbmöjligheter.
– I mitt parti brukar vi drabbas av att ungdomar kommer in i början mandatperioden och sedan lämnar för utbildning på fastlandet, eller jobb. Och vi kan aldrig låsa någon. Det är svårt att förena ett civiljobb med politiska uppdrag. Vi försöker ta hand om de nya på bästa möjliga sätt men högre utbildning och jobb kan man inte stå emot. Det skulle inte jag heller gjort.
Gotland är lite av ett specialfall i sådana här jämförelser som SKL gör, eftersom vi är både landsting och kommun, vilket visar sig ganska tydligt i rankingen för landsting respektive kommun. I den samlade rankingen ligger Gotland till exempel på plats 6 av 21. Och i en samlad analys om kommuner hamnar Gotland på 58 plats av 290. Med andra ord har Gotland ganska jämnbra värden som kommun eller region betraktat, men sämre ranking i jämförelse med andra landsting.
– Det känns bra att vi är på den övre halvan. Då kanske vi kan känna oss nöjda så långt men det finns att göra, säger Björn Jansson.