Att vara stressad över att ekonomin inte ska gå ihop är inte bara påfrestande i stunden. Det ger också stora effekter på hälsan framöver. Enligt den senaste statistiken från SCB saknar nästan var femte svensk kontantmarginal, vilket innebär att man inte har möjlighet att skaffa fram 12 000 kronor inom en månad utan hjälp. Axel C Carlsson, docent i epidemiologi på Karolinska institutet, har forskat på området. Han menar att det är skillnad på ekonomisk stress och andra typer av stress.
– Det många tänker på när man säger stress är att man inte hinner med saker. Den typen av stress är vi gjorda för att hantera. Den har vi haft sedan savannen. Det kan ha varit ett barn som kommit från ett håll och ett lejon från ett håll och man tvingas välja, säger Axel C Carlsson.
Till skillnad från den typen av stress är den ekonomiska stressen ständigt närvarande och kan göra sig påmind under dygnets alla timmar.
– Den ekonomiska stressen vi upplever idag kan vi inte fly ifrån på samma sätt. Du kanske vaknar mitt i natten och så börjar du tänka på det här och ligger vaken och är både stressad och passiv samtidigt. Stress är inte farligt för kroppen om man omsätter den i fysisk aktivitet. Det är hormoner i kroppen som finns för att vi ska kunna ta oss ur det fysiskt.
På kort sikt fylls kroppen av flera typer av hormoner. Adrenalin, noradrenalin och dopamin utsöndras, vilket leder till ökat blodtryck. Även kortisol produceras i kroppen, vilket kan vara bra om man till exempel har sprungit och ska återhämta sig. Men använder man inte hormonet får det negativa konsekvenser för hälsan.
– Om du inte rör dig och har mycket kortisol i kroppen stimulerar det till exempel fettproduktionen i buken så du har större risk att utveckla bukfetma. Kortisol styr den naturliga dygnsrytmen också, så du kan vakna för tidigt och ha svårt att somna om.
Långsiktigt har stressen har visat sig kunna vara dödlig. I Axel C Carlssons studie, där deltagarna studerades under en tidsperiod på tio år, kunde de se en kraftigt ökad dödlighet. Sett till hela befolkningen hade de med ekonomisk stress dubbelt så stor risk att dö i förtid. Dessutom var de i högre grad drabbade av hjärt- och kärlsjukdomar. Den mest utsatta gruppen visade sig vara ensamstående män, som har en fyra gånger så hög risk att dö i förtid.
– De som är mest drabbade av ekonomisk stress är ensamstående män. De sköter inte om sig helt enkelt, och gör felprioriteringar när de är under ekonomisk stress.
Trots att fler kvinnor saknar marginaler för oförutsedda utgifter är det alltså de ensamstående männen som får störst negativa hälsoeffekter. Skälen till att de drabbas hårdast är inte helt klarlagda, men det kan till exempel handla om att de har färre nära relationer.
Det finns svårigheter med att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Ofta är det högutbildade kvinnor som är bäst på att söka förebyggande hjälp, och de grupper som ligger mest i riskzonen är svåra att nå. Dessutom läggs det inte speciellt stora resurser på det förebyggande arbetet.
– Generellt sett lägger vi väldigt lite medel i samhället på att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.
Att göra något åt sin ekonomiska situation är inte alltid möjligt. Men det finns annat man kan göra för att åtminstone lindra oron som stresshormonerna skapar.
– Även om du inte kan göra något åt din finansiella situation är förmodligen det bästa du kan göra för din fysiska hälsa att du tar trapporna på jobbet och tar en extra promenad eller en löprunda, så kommer du att må bättre psykiskt under den ekonomiska stressen också.