Storslagna planer för en grön industripark

Inom tre år är målet att 500-700 personer är fullt sysselsatta i den klimat- och miljösmarta lösningen med olika industrier samlade på ett område norr om Visby. Än så länge ligger dock Gotland Symbiosis Center (GSC) fortfarande i sin vagga på projektbordet.

Mot bakgrund av den energiomställning som väntar ser Patrick Dahl GSC som ett utmärkt skyltfönster för Gotland.

Mot bakgrund av den energiomställning som väntar ser Patrick Dahl GSC som ett utmärkt skyltfönster för Gotland.

Foto: Jonas Bäckström

Gotland Symbiosis Center2018-09-22 08:00

Idén till den kommande gröna industriparken Gotland Symbiosis Center har växt fram under det gångna halvåret. Sedan Patrick Dahl i februari i år flyttade till Gotland har han arbetat deltid med att slutföra Region Gotlands handlingsplan för klimat och miljö i tillväxtarbetet, ett uppdrag som slutförs nu i september. Parallellt med detta har han arbetat deltid för Sweprod Graphics, en industri som är i behov av att flytta till nya lokaler. Under denna tid har fröet till GSC fått näring i tilltagande omfattning och som projektledare är Patrick Dahl nu mycket positiv till möjligheten att skapa en industripark med hållbarhet i fokus, där de olika verksamheterna också drar nytta av varandras kompetenser.

– Målet är att skapa en dynamisk arbetsplats där det kan uppstå nära samverkan mellan de olika företagen, vilket i sin tur skapar fler affärer.

Det tilltänkta området för den gröna industriparken (GSC) omfattar tio hektar och ligger norr om Visby. Exakt vilket område som avses vill dock projektledaren Patrick Dahl ännu inte avslöja.

– Platsen är ännu inte helt klar, men kommer förhoppningsvis bli det innan septembers utgång. Men jag kan säga att det kommer ligga nära Visby, inom tio kilometer från Stora torget. Folk ska kunna cykla till jobbet, säger Patrick Dahl.

GSC planeras bestå av uppemot åtta fabrikslokaler och en stor kontorsbyggnad, sex-åtta våningar hög. Fabrikslokalerna ska byggas i ett plan, med möjlighet till en andra våning. Verksamheterna är tänkta att samverka på området med optimerade system avseende resurser som energi och vatten.

Inspiration finns att hämta hos föregångare i Sotenäs och i Helsingborg. I Sotenäs har Abba sin fisktillverkning och i Helsingborg håller Kemira Kemi till.

– Då har det handlat om att man har en huvudindustri som har ett överskott som någon annan kan ta hand om eller återvinna och på så sätt byggt upp ett kluster runt den huvudindustrin. Jag tror att vi är först med att från grunden designa området optimalt för företagen att samverka på det här sättet. Blir det exempelvis en serverhall så kommer det finnas en verksamhet nära som kan utnyttja överskottsvärmen. Vidare föreställer oss att det innehåller egen elproduktion i form av sol, och att det innehåller en viss kapacitet av energilagring.

IVL Svenska Miljöinstitutet finns med som partner i projektet.

– De har bland annat gjort analyser och utvärderingar av Sotenäs när det var färdigt. Nu får IVL vara med från början och säga hur vi gör det här optimalt. Målet är att komma så nära ett cirkulärt system som det är möjligt.

När planeras bygget att påbörjas?

– Spaden sätts i marken när tjälen har gått 2020.

Efterföljande år ska verksamheten på GSC vara igång.

– Det är svårt att säga hur många byggnader som ska byggas på en gång, men 2021 ska vi kunna ha kontorsbyggnaden och i alla fall fyra fabriker färdiga.

Klara aktörer så här långt är Sweprod även den svenska elmotorcykeltillverkaren Cake. Därtill finns ytterligare tre företag som enligt Patrick Dahl har uttryckt ett tydligt intresse.

Det finns ett uttalat mål om att Sverige år 2040 ska ha ställt om till 100 procent förnybar energi. I den omställningen har Gotland utsetts till pilotregion som ska leda utvecklingen.

– Jag har känt att man från regionens håll skulle vilja ha någonting som kan bli profilbärare eller ett skyltfönster för var Gotland är på väg. I sammanhanget blir det i slutändan också ett skyltfönster för Sverige.

LÄS MER: Gotland tar täten för hållbar energi

Med Energimyndighetens och regeringens uttalade ambition att Sverige ska bli världsledande pionjär inom förnybar energi så stannar inte heller de potentiella effekterna på ett nationellt plan, utan det skulle snarare medföra ett stort symbolvärde på global nivå.

– Så är det. Det låter stortravande, men om Sverige är världsledande med sina klimatmål, och Gotland ska visa Sverige vägen, så blir det faktiskt så. Det här är världens chans för Gotland på flera sätt, och jag hoppas verkligen att gotlänningarna tar det till sig, säger Patrick Dahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!