Metallsökarlicens för att leta fornfynd

Över hälften röstar för förbud när helagotland.se ställer frågan om metalldetektorer ska vara lagliga. Efter EU-krav måste Sverige ändra lagen som reglerar användandet av metallsökare.En metallsökarlicens för att leta fornfynd kan komma att införas redan vid årsskiftet.

Foto: Erhan Güner/SCANPIX

Gotland/ fastland2011-05-10 08:29

Alternativt blir det fritt för metallsökare, förutom på Gotland och Öland, för att leta annat än fornfynd och på eller vid fasta fornlämningar.

Av 380 som svarat på helagotland.se säger 47 procent ja och 53 procent nej på frågan om metalldetektorer ska vara lagliga.

Efter krav från EU-kommissionen måste Sverige snarast ändra kulturminneslagens reglering för användning av metallsökare.

Skälet är att de svenska bestämmelserna enligt EU-rätten hindrar den fria rörligheten av varor inom Unionen.

- Det handlar inte om handel med fornfynd utan om metallsökare och lagändringen ska ske snabbt, förtydligar Michael Lehorst vid Riksantikvarieämbetet.


Två förslag
Riksantikvarieämbetet har lämnat två förslag till ändring av lagen med två lösningar som stämmer med EU-rätten.

En metallsökarlicens för att leta fornfynd och andra metallföremål är den lösning som Riksantikvarieämbetet förordar.

Den som vill skaffa licens ska då ha lämpliga kunskaper om bland annat kulturarv, dokumentation, bestämmelser och fyndhantering samt ha en inriktning för användningen av metallsökare.

- Det ger ökad möjlighet att använda metallsökare för den som vill leta fornfynd. Det är en modell som exempelvis Estland arbetar med, berättar Michael Lehorst.


Legalisering
Att göra det fritt i hela landet för att använda metallsökare, förutom på Gotland och Öland, för att leta annat än fornfynd samt på eller vid fasta fornlämningar, är en annan lösning som enligt Riksantikvarieämbetet kräver mer myndighetskontroll över illegal användning

- Det skulle ge stor frihet för användning av metallsökare och vara bättre för den fria rörligheten av varor, men vara sämre för bevarandet av kulturarvet, konstaterar Michael Lehorst.

EU-kommissionen bedömer att bestämmelserna om användning av metallsökare i den svenska kulturminneslagen är ett hinder för den fria rörligheten av varor inom Unionen.

Bestämmelserna är inte förenliga med EU-rätten och Kommissionen har begärt att Sverige ska hitta lösningar på problemet. På uppdrag av Kulturdepartementet har Riksantikvarieämbetet lämnat förslag till lösningar.

Inriktningen är att användningen av metallsökare på fasta fornlämningar, samt för att söka efter fornfynd, är förbjuden.

På Gotland och Öland gäller generellt förbud mot användande av metallsökare.

Källa: Riksantikvarieämbetet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!