Växter i vägen – en trafikfara "Det var som en djungel"

Det är 34 fastighetsägare på Gotland som får kritik av regionen för att de har växter som är en trafikfara. 22 av dessa fastighetsägare har enligt regionen dessutom en ovårdad tomt. ”Det var som en djungel”.

Alla fastighetsägare är skyldiga att klippa träd och buskar så att de inte blir en trafikfara.

Alla fastighetsägare är skyldiga att klippa träd och buskar så att de inte blir en trafikfara.

Foto: Åsa Sveds

Gotland2022-08-11 10:02

Under förra veckan sammanställde teknikförvaltningens trafikavdelning en lång rad anmärkningar på fastighetsägare som inte klipper sina häckar och andra växter längs gator och vägar samt de som har ovårdade tomter.

– Det var som en djungel som välde ut på gatan. Ingen har skött den på minst 20 år, beskriver trafikingenjör Gustaf Dehlin en av de fastigheter han och hans kollega inspekterade förra veckan. 

När växterna tagit över en del av gatan och framkomligheten har krympt, behöver tomten röjas. 

– Det är ett problem om trafiken får flytta längre och längre ut på gatan.

undefined
Längs Follingboväg i Visby har växtligheten tagit över det mesta av trottoaren.

Trafikfarligt är det också när stora växter skymmer sikten.  På en del gatuhörn ser bilisterna inte ett skvatt när de ska svänga runt med bilen. Förutom att växterna tränger sig ut över gatan skymmer de också ljuset.

– Ibland skymmer växterna belysningen så att det blir helt mörkt på gatan under.

Trafikavdelningen har noterat att 34 fastigheter är en trafikfara på Gotland. Förutom att fastighetsägarna får en broschyr där det framgår vilka regler som gäller, skickas ärendet vidare till samhällsbyggnadsförvaltningen som i sin tur tar kontakt med fastighetsägarna.

– Fastighetsägaren är skyldig att klippa ner häcken och hålla sikten fri, säger Gunnar Gustafsson, stadsarkitekt.

undefined
Trafikskyltar som döljs av växter fyller ingen bra funktion.

Han förklarar att teknikförvaltningen ansvarar för trafiksäkerheten. Om en fastighet bedöms som trafikfarlig, är det plan- och bygglagens regelverk som träder in. 

– Det är bara vi som kan förelägga fastighetsägaren att vidta åtgärder, förklarar Gunnar Gustafsson. 

Förutom att fastighetsägare kan få ett föreläggande riskerar fastighetsägaren att bli inblandad vid olyckor som sker längs deras oklippta tomter.

– Fastighetsägare kan bli medskyldiga till trafikolyckor om de har växter som till exempel skymmer sikten, säger Gustaf Dehlin.

Det finns en broschyr som regionen har gjort för att klargöra vilka regler som gäller. ”Klipp häcken!” heter den och handlar om siktens betydelse för säkerheten på bostadsgator.

Där framgår bland annat att stora träd bör planteras minst två meter innanför tomtgräns och häckar och andra mindre buskar minst 60 cm från gatan. Det finns också anvisningar om vilken höjd växter får ha som står längs en väg och hur långt bort det måste vara fri sikt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!