Trafiken på de gotländska vägarna har blivit mer aggressiv i sommar, med många skadade på cyklar, mopeder och motorcyklar. Det menar trafikexperten Anna Rönnle, verksamhetsansvarig för Gotland på Atentis, och hon liknar öns vägar vid ett gigantiskt sällskapsspel.
– Där ingen kör efter samma regler. Klimatet är jättehårt ute i trafiken och har aldrig varit så tufft som nu. Man hävdar sina rättigheter, men man har inga rättigheter utan bara skyldigheter, säger hon.
Extra farligt lever öns trafikanter på två hjul. Sven Sandström är en van cyklist.
– Otroligt oskyddad är man på två hjul. Jag brukar cykla från Visby till sommarstugan i Eksta. Till Klinte finns det cykelbana, vilket är väldigt skönt, men därefter känner man hur oskyddad man är, säger han.
Sven Sandström menar att den största risken finns när framför allt bilister försöker att köra om, med ett aggressivt körsätt.
– Bilister som till varje pris vill om och stressar på. Flera gånger har jag varit nära att toucha i styret i bilars backspeglar. Obehagligt är det.
Hastighet och ouppmärksamhet ökar faran och risken att skadas. I augusti avled en gotländsk cyklist som fått möte med en bil. I sommar kolliderade också en bilist med två motorcyklister vid nedfarten till Själsö norr om Visby. Båda mc-förarna skadades, men lindrigt, vid kollisionen. Under sommaren skadades också en motorcyklist i Ljugarn, en annan motorcyklist krockade med en cyklist strax utanför Visby.
Många av de cyklar som säljs i dag är elcyklar. Det innebär att de snabbare når hög hastighet.
– Man får hjälp i framdrivningen, då får man upp hastigheter och det är lätt att tappa kontrollen. Då kan sånt här hända – på två hjul är man sårbar, säger Sven Sandström.
En undersökning från Folksam visar en ökning av antalet barn som skadas när de rör sig i trafiken. Ungefär 750 barn skadas varje år, varav 20 procent allvarligt med risk för bestående men. I fjol vid den här tiden var cykelolyckor den olyckskategori som ökade mest i landet.
– Inskrivningar på sjukhus till följd av cykelolyckor har ökat de senaste tre åren, säger Christian Lovering, statistiker på Socialstyrelsen.
Under år 2020 vårdades 4 100 personer på sjukhus efter cykelolyckor, att jämföra med 3 400 år 2019. Många var singelolyckor utan andra inblandade.
Sven Sandström skulle i sommar prova en moped, helt utan annan trafik och bara en kort sträcka på en gräsmatta.
– Jag kom knappt tio meter, sedan kom stenen, säger han.
Allt gick mycket snabbt och Sven tappade kontrollen.
– Jag gled av mopeden och slog huvudet och mitt knä i en stor sten, varpå mopeden åkte upp i luften och förbi mig, säger han och berättar att det kunde ha slutat betydligt värre om han fått fordonet på sig.
Från jacket i huvudet blödde Sven Sandström kraftigt. En veterinär som råkade befinna sig på platsen bedömde snabbt att det måste sys och ambulans larmades. Sven tuppade aldrig av och var vaken hela tiden. Med flera stygn fick han lämna lasarettet samma dag, men olyckan har fått honom att reflektera över riskerna på två hjul.
Upp till 15 år kräver lagen hjälm på cykel.
– Sedan ska du vara tillräckligt klok att du själv förstår att du ska ha hjälm, säger Anna Rönnle och menar att det på Gotland finns en utbredd kultur bland befolkningen, helt annorlunda mot i exempelvis Stockholm, att man som vuxen helt kan strunta i att använda cykelhjälm.