Brister i säkerhet på badplatser när regionen lämnar

Vem ska sköta säkerhetsutrustning på öns badplatser, när regionen lämnar? Det är ofta otydligt, menar Livräddningssällskapet.

Flera av Gotlands badplatser saknar livräddningsutrustning.

Flera av Gotlands badplatser saknar livräddningsutrustning.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gotland2021-08-01 20:30

När regionen drar sig undan från badplatserna är det inte alltid tydligt vem som har ansvaret. I stället riskerar badplatsen att inte underhållas korrekt. Enligt Tord Thuresson, länskonsulent för SLS Gotland, beror det dels på dålig kommunikation, men också på en otydlig lagstiftning. 

– Om du skulle ordna en konsert med 2 000 personer skulle du få en massa säkerhetskrav på dig. Men på stränderna kan 15 000 personer vistas utan några krav på säkerhet, menar Tord Turesson.

Regionen sköter underhåll och utsättning av säkerhetsutrustning väl, enligt Tord Thuresson. Men när de drar sig tillbaka från allt fler badplatser råder förvirring om vem som ska ta över. 

– På Tofta är det otydligt vem som ska sköta livbojarna. SLS är bara där ett par veckor om året, men folk antar att vi ska ha hand om det. Man får heller inte ha hund på stranden, men ingen sätter upp skyltar, säger han. 

2014 sköttes 44 badplatser av Region Gotland, varav 15 av dessa var i regionens ägo. Samma år antog regionen en strategi om att avveckla antalet badplatser och i dagsläget har regionen hand om 36 badplatser och äger 14 stycken.

Regionen brukade också ta hand om en väg ner till Tofta strand. 

– När regionen slutade ansvara för vägen fanns det ingen dialog kring att någon annan skulle ta över, säger Tord Thuresson.

– Handikapprampen är ett annat exempel på en plats som fallit mellan stolarna och därför brustit i underhåll. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!