? Dåligt med social trygghet i student- livet
Studenter som inte tar sina poäng på grund av sjukdom, kan bli nekade studiemedel och därmed tvingas hoppa av sin utbildning.? Det stora problemet är att studenterna inte märker av det här förrän de sitter i klistret och den dagen är det för sent, säger Lotta Ljungquist, vice ordförande i Sveriges förenade studentkårer (SFS).
Som bestämmelserna är nu räknas inte högskolestudier, oavsett om det är grundutbildning eller forskarutbildning, som sjukpenninggrundande inkomst, SGI, vilket bygger på din beräknade årliga arbetsinkomst.
Studiemedel räknas inte som arbetsinkomst. Men om studenter med studiemedel, tidigare har arbetat eller gör det vid sidan av sina studier, kan sjukersättningen baseras på inkomsten från det.
Enligt en rapport från CSN ?Uppföljning av 2001 års studiestödsreform? sjukskriver sig 3?000 personer, som har studiemedel, varje termin. Bland dem finns även komvuxstuderande och andra personer som tar studielån.
Otrygga studenter
Det är inte bara förödande för individen utan också negativt för samhället, om studenter tvingas hoppa av sina studier. Det menar Lotta Ljungquist, vice ordförande i SFS.
Studenter har berättat för henne att de har ringt till försäkringskassan för att sjukanmäla sig, men fått svaret att de inte behöver göra det. Om studenten sedan inte klarar av att ta tre fjärdedelar av de 20 poäng, som en termins studier innebär, kan de bli nekade nya studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN), för kommande termin. Vill de överklaga avslag för studielån hos CSN och inte har intyg om sjukskrivning, kommer de inte långt.
? Det är en dubbel börda, inte bara att man är sjuk utan att man inte heller får några pengar, säger Lotta.
De som har en så kallad vilande SGI, kan inte vara helt säkra på att få sjukersättning. Det krävs att studenten har tagit studiemedel varje vecka för att kunna behålla sin SGI.
För alla sjukskrivna studenter är det 30 karensdagar som gäller, vilket SFS vill minska ned till en karensdag.
Tidigare sjukskriven
? Det var min läkare som sa att jag skulle ringa försäkringskassan, säger Åsa, som studerar på Gotlands högskola.
Under fyra månader och en sommar var hon sjukskriven på grund av utbrändhet. Nu är hon återställd och försöker ta igen de studiepoäng som hon ligger efter med.
Eftersom Åsa hade ett halvtidsjobb, därmed en arbetsbaserad årsinkomst, hade hon rätt till sjukersättning. Hon säger att hon var en tursam sjukskriven student. Det enda hon förlorade var de 30 karensdagarna. Hon är kritisk till att studenter är lämnade att själva lösa sina problem, vilket inte alltid är lätt för den som befinner sig mitt i terminen.
? Som student har du inte möjlighet att få något rehabiliteringsprogram, utan du måste köra 100 procent eller ingenting alls, säger hon och berättar att hon hade tur, men att det säkert finns andra studenter som det är värre ställt med.
Försäkringskassan
? I de flesta fall har de ingen tidigare arbetsgrundad inkomst och anmäler sig inte hit om de blir sjuka, säger Jerker Sjöberg, verksamhetschef vid försäkringskassans länskontor på Gotland.
Han har inte några siffror för antalet sjukskrivna personer på Gotland, som har studiemedel, men han säger att de är få. Studenter som kontaktar försäkringskassan är enstaka personer som är sjuka under en längre tid.
? Vår roll är liten för dem som står utanför sjukpenningssystemet, säger Jerker och berättar att den student som inte kan fortsätta studera infattas av det system som gäller ute i arbetslivet, såväl inom medicin som rehabilitering.
Om den sjukskrivne ämnar ta upp sina studier igen, kopplar man inte in några insatser. Vid avbrott från CSN kan sjukpenning från försäkringskassan bli aktuellt om studenten uppfyller SGI-kraven, eftersom sjukersättningen bygger på förlorad arbetsinkomst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!