- Den kloke bonden överväger sina alternativ
- I dag är sockerproduktion mer lönsam än spannmål. Ändras det så överväger den kloke bonden vad han har för alternativ. Det säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist, som å ena sidan välkomnar sockerreformen, men å andra sidan lovar att titta särskilt på dess konsekvenser för gotländska betodlare.
- Tittar man generellt på Sverige, så vet vi att vi har ett bra utgångsläge för att fortsätta med sockerproduktion. Vi är ett av de EU-länder som kan få en lönsam produktion.
Även på Gotland?
- Gotland har sämre förutsättningar än Skåne. Så är det redan i dagsläget. Exakt vilka konsekvenser det blir om reformen sänker priset ytterligare, kan jag inte uttala mig om i dagsläget.
Vad kan man göra?
- I kommissionens förslag finns också en del som handlar om omstrukturering, med särskilt avsatta pengar för 2006 och 2007. Det är en möjlighet, att titta på alternativ produktion.
Att sadla om helt?
- Ja, det är alltid en möjlighet. I dag är sockerproduktion mer lönsam än spannmål. Ändras det så överväger den kloke bonden vad han har för alternativ.
Kan det bli aktuellt med särskilt stöd till gotländska betodlare, med tanke på ölägets fördyrande omständigheter?
- Det kan jag inte uttala mig om, säger Ann-Christin Nykvist som konstaterar att hon ska titta särskilt på de gotländska omständigheterna.
Jordbruksministern poängterar dock att reformen handlar om marknads- och konsumentanpassning.
- Ambitionen är att skapa en konkurrenskraftig sockerproduktion, som är mindre beroende av stöd.
Förslaget till sockerreform ska diskuteras i EU:s ministerråd under hösten. Enligt Ann-Christin Nykvist beräknas ett beslut komma i november.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!