- Det måste få ta sin tid

Nu bryts tystnaden som varat sedan den stora satsningen "Dialog hela Visby" genomfördes för drygt ett år sedan. Närmare 700 yttranden kom in från allmänheten med åsikter om Visbys framtida utformning.

Foto: Wallström Tobias

Gotland2007-08-13 04:00

Den demokratiska satsningen där allmänheten erbjöds att komma till tals gav ett mycket positivt gensvar. Men sedan har det varit tyst.

Ett skäl är att det är ett oerhört stort material att sammanställa. Ett annat är att även det nya Visborgsområdet ska tas med i det förslag som politikerna slutligen tar ställning till och det sker först vid en ny utställning hösten 2008. Stadsarkitekten Carin Johanson och byggnadsnämndens ordförande, kommunalrådet Lars Thomsson (c), håller med om att det inte är bra med den utdragna tiden för alla som aktivt har lämnat olika förslag.

Utställning 2008
- Därför kommer vi att på Almedalsbiblioteket återupprätta utställningen från förra året och fortsätta med seminarier och möten under hösten och även under våren nästa år. - Det blir en uppföljning med svar på alla yttranden och i slutet av hösten ska vi ha en diskussionskväll om huvudsynpunkterna. Ett nytt färdigt utställningsförslag ska sedan finnas klart till hösten 2008. Då ska politikerna ta ställning, säger stadsarkitekt Carin Johanson. Under hösten blir det precis som förra året också guidade stadspromenader. Kanske också guidade turer med buss. De närmare 700 yttranden som kom in sammanställs och grupperas nu. Det är ett omfattande material och där olika förslag har funnits med från enskilda och olika organisationer. Ett stort arbete har därför varit att sortera och föra samman förslag exempelvis om trafik, boende och handel. - Det handlar om ett samrådsförslag på hela 150 sidor, som vi har fått in närmare 700 yttranden på. Då måste det få ta sin tid, säger Lars Thomsson. Blickar mot 2025
Särskilda projekt har också gått i gång inom ramen för den framtida översiktsplanen för Visby som det här handlar om och där blickar man fram till år 2025, precis som i Vision 2025. Ett av projekten, är "Cykelstaden Visby". Projektets förslag finns nu utställt på Almedalsbiblioteket. Bakom projektet finns en projektanställd arkitekt, Niklas Fredriksson, som tillsammans med kommunens trafikingenjör Lennart Klintbom jobbar med förslag på att få till ett tryggt och sammanhängande system av cykelvägar. Något som i dag saknas. Bland annat funderas över hur kunna göra Hälsans stig tillgänglig också som cykelled. Man har i planarbetet även plockat in den kommande nya stadsdelen Visborg. Det är ett stort arbete att ta fram hur den nya stadsdelen ska utformas och hur den ska bli en integrerad del i staden Visby. Ett samarbetsavtal kring detta finns med statliga fastighetsbolaget Vasallen. En arkitekt är också knuten till arbetet. Visborgsområdet ska finnas med i den slutliga utställningen hösten 2008. - När det gäller kopplingen Staden och Visborg behövs troligen en ny cirkulationsplats. Men det kan bli svårt att få till den bra, säger byggnadsnämndens ordförande, Lars Thomsson. För frågan om trafik och parkeringar har man också anlitat ett konsultföretag. Bland annat för att få förslag på hur man kan minska trafiken på Allégatan. A7 och Kustnära
Boendet är en annan stor del i översiktsplanen. Där ingår förutom hur man kan binda ihop det kustnära boendet från lasarettet ut till Snäck samt hur man kan bebygga A7-fältet. När man i slutet av hösten i år ska ha stor diskussionskväll ingår också som en av punkterna en utredning om ytterstaden kontra innerstaden. Där har en ganska kontroversiellt förslag, som inte är offentligt, tagits fram. Det omarbetas nu, innan politikerna är villiga att offentliggöra det. Slutligen, en del av Visby där det har kommit mycket förslag kring är Strandpromenaden och Visby hamn. Det handlar om att rusta upp och förbättra hela vägen ut till Snäck. Men också att försöka förlänga Strandpromenaden söderut genom hamnområdet och kanske fram till Hällarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om