­ EMU är inte bra för demokratin

Den som känner sig osäker bör rösta nej i folkomröstningen, tycker kommunalrådet Brittis Benzler (v).
­ Det kommer att vara lika svårt att lämna EMU som att gå ur EU, och EMU är ännu mer ett högriskprojekt än EU, säger hon.

Gotland2003-08-30 04:00
Britts Benzler är dock inte osäker. Hon röstade nej vid folkomröstningen om EU-medlemskap, och tycker att argumenten från 1994 gäller även i dag.
­ EU och EMU är inte bra för demokratin. Jag tycker att Sveriges riksdag ska bestämma så mycket som möjligt, säger hon.
Brittis Benzler tar två exempel på hur svenskt inflytande minskat sedan EU-inträdet.
­ Alkoholpolitiken är ett skrämmande exempel. Där har utvecklingen varit ohyggligt negativ sedan EU-medlemskapet. Det blev faktiskt värre än vi befarade, och det får ungdomarna betala för i dag.
­ Flyktingpolitiken är ett annat exempel, där Sverige tvingats anpassa sig till övriga EU.
<span class=MR>Detaljstyrning</span>
Som kommunalråd med ansvar för skolor och barnomsorg märker hon av EU.
­ Det är ett otroligt petande i detaljer, som de här nya reglerna för hur lekplatser vid skolor ska vara utformade. Med de nya EU-direktiven tvingas vi ta bort fungerande lekutrustning.
­ Jag tycker vi ska slå vakt om vår särart. De praktiska problemen om vi inte går med i EMU är inte så stora att de överskuggar demokratifrågan.
Som medlem både i EU och EMU blir det betydligt svårare att driva en svensk politik.
­ Hög sysselsättning är en av vänsterpartiets viktigaste frågor, och ett område där Sverige säkert måste anpassa sig. För att en gemensam valuta ska fungera krävs att likheterna inom Europa ökar.
<span class=MR>En allt mindre del</span>
De demokratiska argumenten kan alla svenskar använda. Har du några gotländska?
­ Vi vet redan hur det är att vara en liten del i en stor region. Om vi går med i EMU blir vi ännu mindre, och det kan vara svårt för oss eftersom vi ofta kräver att det ska tas speciella hänsyn till Gotland när det fattas beslut, säger Brittis Benzler.
Turismen och jordbruket bedöms vara näringar som vinner på EMU. Många tror att Gotland kommer att vinna på att säga ja i folkomröstningen.
­ Det är svårt att hitta ekonomiska argument, eftersom ekonomerna har så olika uppfattningar. Det går att hitta stöd både för och emot EMU i deras uttalanden, säger Brittis Benzler och tillägger:
­ För jordbruket tror jag att det är viktigare vad som händer efter det att EU utvidgats. Vad händer till exempel när Polen kommer med? Det är väldigt svårt att överblicka.
­ För turismen kan det kanske vara bra med euro, men jag tror framtiden för Gotland mer beror på vilken standard vi har på till exempel campingplatser och hur bra vi lyckas marknadsföra oss.
<span class=MR>Ingen munkavle</span>
Statsminister Göran Perssons försök att mästra sina nej-sägande ministrar har fått stor uppmärksamhet. Bland öns kommunalråd är Brittis Benzler ensam motståndare, medan Jan Lundgren, Åke Svensson och Björn Jansson alla ställt sig positiva.
­ Här har det inte varit något problem. Jag brukar stå i Östercentrum och dela ut kampanjmaterial, berättar Brittis Benzler.
Den 14 september får dock nej-kampanjen klara sig utan Brittis Benzler. Dottern deltar i SM i monté på Sundbyholms slott och hela familjen är med.
­ Allt är inte politik här i livet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om