" En kopp kaffe" blev livet för Märtha
Först jobbade hon i 30 år med ekonomi på kontoret på Stadshotellet. Sen startade hon eget i form av Märthas café på Öster.När det gäller företagande talar man om att "smyga igång" och det är verkligen vad Märtha Herlitz har gjort.Med facit i hand kan Märtha konstatera att det har varit helt rätt metod i hennes fall. Hon kan glädja sig åt ett blomstrande caféliv.
Jag har läst om de andra som blivit utsedda, men att jag skulle bli vald, det har jag då aldrig tänkt mig, utbrister Märtha.
Vilken överraskning!
<span class=MR>Började på hotellet</span>
Märtha har alltså en 30-årig karriär bakom sig, den som trotjänare på Stadshotellet, det som nu heter Wisby Hotell.
Jag hade jobbat en del med fakturering hos Kolmodin & Lundberg när jag fick veta att det behövdes folk på Stadshotellet, berättar hon.
Hon minns att det var lördagen den 17 november 1959 som hon gick in på Stadshotellet och förklarade att hon var intresserad av det lediga jobbet.
På måndagen började jag, trots att jag inte hade någon speciell utbildning för det här jobbet, berättar Märtha.
Hon lärde sig efterhand och fick snart hela ansvaret för den ekonomiska redovisningen. Det har varit en del ägarbyten på hotellet men Märtha blev kvar och svarade för kontinuiteten. Tidvis har Stadshotellet drivit även andra anläggningar, nämligen Snäck och Bur.
1987 köptes Stadshotellet av två arkitekter. Dessa köpte också så småningom de tre husen vid Scheelegatan. varav ett i dag är Märthas café.
<span class=MR>Två ombyggnader</span>
Planerna på att utnyttja de tre tomterna blev aldrig förverkligade. Det blev en konkurs i stället. Husen som var hotade av rivning blev kvar och den tanke som Märtha hade berättat om tidigare blev verklighet, den om att starta ett café i ett av husen.
Efter att ha gjort affär på huset smög hon igång i liten skala.
Den 7 juni 1989 kunde Märtha Herlitz, efter att ha bedrivit lite lobbyverksamhet hos myndigheterna, öppna sitt café. Hon hade uppnått målet att starta lagom till skolavslutningen. Ändå var spänningen stor. Skulle det komma några gäster?
Jo, det kom gäster och gästernas antal har ökat hela tiden. Caféet har byggts om två gånger under de 13 år som Märtha drivit det.
Det är roligt att förnya sig, tycker hon.
Men det kostar också att förnya sig. Sluträkningen på senaste ombyggnaden är inte klar, men det kommer säkerligen inte att räcka med tre miljoner kronor.
<span class=MR>Rätt i tiden</span>
Intensiteten i cafélivet varierar. Det förefaller som om Märtha Herlitz satte igång vid rätt tid. Det kommer gäster hela dagarna från kl 06 då lastbilschaufförerna hänger på låset för frukost till sen eftermiddag då livet på Öster mattnas av.
Det går inte att ta fel på att Märtha är en populär person bland stamgästerna. Valet av henne som Månadens gotlänning applåderas.
Jag ger mig tid att prata med folk, förklarar Märtha.
Det är kanske det som är det enkla receptet på framgång, att prata en stund.
För övrigt så gäller det förstås att anpassa sig till rådande trender. De som vet säger att det är en ny våg som sveper över väldens kaffedrickande. Det skall vara espresso, cappucino eller caffé latte. Det är trender som märks av på Öster i Visby också.
Det märks till exempel på att det går åt så mycket socker och mjölk, konstaterar Märtha.
Och smörgåsar skall det vara, helst räksmörgåsar.
<span class=MR>Framtiden klar</span>
Märtha jobbar hårt. Förutom de vanliga gästerna, varav många är stamgäster, stod i går två slutna sällskap på dagens program. Förutom detta hade man en beställning som innebar en leverans till Bunge. Det blev ytterligare en lång arbetsdag för Märtha, 15 -16 timmar eller någonting ditåt.
Men det är roligt, säger Märtha, som dock säger sig ha vissa planer på att dra ner lite på takten efter sommaren.
Men hon behöver ingen betänketid för att svara på frågan om vad hon kommer att göra i framtiden.
Driva café, är det blixtsnabba svaret.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!