- Endast tobaksindustrin behöver snus och tobak

- En rökfri arbetsplats räcker inte. Vi vill ha en rökfri arbetstid, säger Göran Boethius, docent och överläkare på den tobakspreventiva enheten i Östersund.
Tillsammans med kollegor från Svenska folkhälsoinstitutet är han en av föreläsarna vid den pågående nationella nätverkskonferensen om tobak som hålls i Visby

Gotland2006-09-22 06:00
Det kan behövas hjälp på vägen till ett rökfritt liv och varje år träffas kontaktpersoner för tobaksprevention från landets landsting och kommuner. Regional samverkan för tobaksprevention är det officiella namnet.
Till Visby från Statens folkhälsoinstitut, som omorganiseras flyttar från Stockholm till Östersund, kom Margareta Haglund, enhetschefen för insatser mot tobaksbruket och Paul Nordgren, utredningsledare på enheten för tillsyn.
Nu är det första gången som nätverksträffen arrangeras på gotland och i centrum finns Mona Wahlgren, specialist sjuksköterska vid den tobakspreventiva mottagningen, numera knuten till infektionskliniken vid Visby lasarett.
- Mona Wahlgren är en av våra vardagshjältar som gör en professionell viktig insats för att bli rök- och snusfri. Det behövs, inte minst på Gotland som ligger i topp för tobaksstatistiken konstaterade Margareta Haglund. Hon pekade på vikten av politiska beslut till stöd mot tobak i folkhälsoarbetet.
Psykiskt sjuka, kortidsutbildade kvinnor, kriminalvårdens patienter och invandrare hör till de grupper som röker mest. Allra mest röker psykiskt sjuka och en fråga för nätverkskonferensen var hur nå dessa.
- Att få stöd och hjälp att sluta röka är en jämställdhetsfråga. Ju mer stressad och ju sämre man når, desto mer belönande känns det att röka. Allra sämst mår psykiskt sjuka som röker och där vill vi utbilda personalen i stöd för att sluta röka och snusa, säger Barbro Holm Ivarsson, legitimerad psykolog och författare till skriften Tobaksavvänjning för psykiskt sjuka. I oktober kommer hon tillbaka till Visby för en studiedag om tobaksavvänjning för psykiskt sjuka och funktionshindrade.
Tobak handlar inte bara om rökning utan också om snus. Göran Boethius noterar att även om det är förbränningsgaserna som gör rökning till den stora boven så är det nikotinet, som också finns i snus, som är den potentiella drogen.
- Snus är inte något hälsovänligt alternativ till rökning. För rökare gäller det att bryta beroendet och inte byta tobaksprodukt. De tobakspreventiva insatserna måste riktas både till rökare och snusare.

Beroende
Med fingret på varningssignaler noterade Paul Nordberg att en tredjedel av alla svenska män och en femtedel av alla svenska kvinnor är dagligen beroende av drogen nikotin. Det är alltså alla som röker och eller snusar. Dessutom ökar antalet tjejer som snusar i årskurs nio.
- Snus har aktualiserats eftersom det är förbjudet i flera länder inom EU. I Sverige är snuset tillåtet, men svenskt snus är lika farligt som annat snus. Den enda som behöver snus och tobak är tobaksindustrin, men den är kreativ och stark och jobbar för att få ett bra resultat av verksamheten som bygger på nikotin, en mycket potent drog.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!