Euron gynnar turismen Dyrare men enklare för turister med euro
"Euron gynnar turistbranschen" det hävdar turistministern och många branschföreträdare har hållit med.Men hur kan turismen gynnas när den låga kronkursen har fungerat som ett lockbete för utländska turister?Ja-sägaren och turistföretagaren Inger Harlevi, förklarar hur hon ser på saken, ur sitt gotländska perspektiv.
Så lyder ett av de tyngsta argumenten för ett ja i folkomröstningen för moderatpolitikern Inger Harlevi som är engagerad i stiftelsen "Sverige i Europa" och som driver företaget Gotlands konferens- och turistservice.
Inger Harlevis ja till euron tycks delas av stora delar av turistbranschen. Sveriges Hotell- och restaurangföretagare propagerar för ett ja. Ordföranden för "Bo på lantgård" gör detsamma och turistminister Ulrika Messing hävdar att den svenska turistindustrin kommer att tjäna på att Sverige går över till euron.
Men den låga kronkursen har ju gjort det billigare för utlänningar att semestra i Sverige. Vad kan turistbranschen då vinna på euron?
Euron innebär att det blir enklare för de turister som kommer hit. Den betyder också att det blir lättare för utlänningar att jämföra våra priser med andras. Se på kongresshallen till exempel. Den kommer att konkurrera med kongresshallar i Riga,Tallinn och Lübeck. Om de anger sina priser i euro och vi anger våra i kronor, då blir det krångligt - och sådant som är krångligt det brukar man strunta i. Den offerten läggs åt sidan, säger Inger Harlevi och fortsätter:
Dessutom tror jag att det kommer att bli billigare för våra kunder. När vi konkurrerar med priser i euro så kan vi inte sticka ut och vara dyrare än andra länder.
Med lägre priser blir det väl också mindre inkomster till den gotländska turistnäringen?
Det första som vi då måste angripa för att sänka priserna är tjänstemomsen. Regeringen kommer att tvingas till att harmoniera den med andra länders skatteregler för turistnäringen. Se bara på hur utvecklingen har sett ut när det gäller införsel av alkohol.
Internationell turism är den lilla delen av de turister som strömmar till Gotland. Det är värdefulla turister, menar Inger Harlevi. Inte minst med tanke på att de söker andra värden än sol och bad och därför blir de "säsongsförlängare" som vi så gärna vill se fler av.
Men basen för den gotländska turistnäringen finns ändå i Sverige.
Är risken inte stor att svenska turister under en lång period väljer att resa till andra länder för att pröva sina nya euro?
Nej, det tror jag inte. Det är möjligt att svenska fastlandet drabbas av det, men Gotland räknas som en egen destination. Det är ju nästan som utomlands. Och svenskarna kommer inte att svika Gotland, nu när det har blivit så lätt att resa hit. Om vi tappar turister så kommer det att bli till de baltiska staterna och Polen, men det kommer att bli lättare att möta den konkurrensen om Sverige blir ett euro-land.
För turistföretagare är dagens valutaväxlingar ett ekonomiskt vågspel. Redan i våras var Gotlands konferens- och turistservice tvungen att sätta de priser som ska gälla till nästa sommar.
Då får man höfta till! För vår del har det inte varit rimligt att teckna någon valutaförsäkring och då lever vi med risken att hela förtjänsten äts upp om valutan svänger.
Men valutaväxlingar har väl turistbranschen alltid levt med?
Ja, men de har aldrig varit bra. Och något som är dåligt behöver man inte behålla!
Vad tror du kommer att hända med turismen på Gotland om vi säger nej till euron?
Jag är rädd att det innebär att vi kommer att tappa marknad om vi inte är med i leken. Hela Sverige kommer att få stå åt sidan, men det känns som om det kommer att bli störst hån mot Gotland som ligger mitt i det dynamiska Östersjöområdet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!