Varje år, inför jul, har personer som har det kärvt ekonomiskt möjlighet att söka ett bidrag hos Frälsningsarmen på Gotland. Antalet ansökningar har vuxit stadigt och i år har cirka 350 hushåll runt om på ön, från norr till söder, hört av sig för att söka bidraget. Just nu pågår insamling av pengar och julklappar med leksaker för fullt.
– Det är allt från barnfamiljer till pensionärer som har det tufft och ansöker. Vi hoppas att bidraget ska sätta lite guldkant på julen – att alla ska få möjlighet att känna att den här helgen är lite extra, säger Inger Andersson, socialhandledare och en av alla de som jobbar med ansökningarna i Krukmakarens hus i Visby.
Insamling sker via julgrytan och böss-skrammel på stan. Man får även gåvor från företag och familjer som kanske väljer att skänka en slant till Frälsningsarmén istället för att köpa julklappar till varandra. För personalen och alla volontärer på Krukmakarens hus är det här årets högsäsong. Det är en tid då man jobbar som mest och det är alltid lite spännande. De beviljade bidragen och paketen delas nämligen ut innan insamlingen är avslutad.
– Vi har behövt tänka till i år och kommer att börja dela ut paketen och bidragen den 10 december. Det är lite tidigare än vanligt och innebär att vi kan sprida ut utdelningarna på fler dagar. Det har varit väldigt högt söktryck och vi vill att alla som kommer hit ska få möjligheten att träffa någon av oss. Det är viktigt att möta människorna, säger Fanny Ljungholm som är ny verksamhetschef på Krukmakarens hus.
Fanny Ljungholm kommer närmast från Stockholm där hon byggde upp och drev ett center mot trafficking i Frälsningsarméns regi. Det var en hektisk tid. Hon och hennes man Kalle Ljunghom som var kårledare arbetade väldigt mycket och efter en tid växte en önskan om att "lugna ner livet lite".
– Ungefär då utlystes tjänsten som ny verksamhetsledare här på Gotland. Vi hade faktiskt bott här en tid när vi gjorde vår praktik. Det var när vi pluggade till frälsningsofficerare. Vår äldsta dotter föddes på Gotland under den tiden.
Hon tillträdde egentligen sin nya tjänst på Gotland förra hösten, men hade bara hunnit jobba en månad innan den yngste sonen föddes. Efter ett års mammaledighet kunde hon i september ta sig an sin nya arbetsuppgift på allvar.
Din företrädare Anki Karlsten var en välkänd profil på Gotland. Hur kommer det att märkas att du har tagit över stafettpinnen?
– Jag gick bredvid Anki och det var jättevärdefullt. Jag har respekt för det som byggts upp här och kommer att förvalta det. Jag tror på den här arbetsmodellen – att jobba långsiktigt och individuellt. Sen kan vi behöva ta nya steg i vissa bitar. Jag skulle till exempel vilja hitta ett vidare samarbete med politiken och myndigheter här. Sen vurmar jag för anhöriga till personer med till exempel psykisk ohälsa, inte för att lägga skuld på den som är sjuk, utan för att uppmärksamma de anhörigas situation.
Fanny fortsätter och lovordar det upparbetade samarbete som finns här på Gotland och den givmildhet som hela det gotländska samhället uppvisar inför jul.
– Det finns en otrolig samverkan här på Gotland och vore det inte för alla generösa gotlänningar skulle det här inte gå att genomföra, säger hon och fortsätter:
– Men det är tufft för många människor hela året – inte bara vid jul. Det är viktigt att jobba med den här målgruppen mer strukturellt i vardagen. Vårt arbete ska inte bara gå ut på att släcka bränder.
På grund av pandemin har man tvingats ställa in det traditionella julfirandet i Krukmakarens hus på självaste julafton. Men helt inställt är det inte...
– I år delar vi ut julpåsar utomhus på Kapitelhusgården i stället. De som har anmält att de vill ha en påse får komma förbi och hämta upp den på julafton. Vi kommer att bjuda på kaffe och glögg. Det blir livemusik och tomtefar och tomtemor har sagt att de kommer. Men det är lite klurigt. Det är så viktigt med gemenskap, men i år är det inte meningen att folk ska stanna och umgås utan man ska passera och hämta sin påse.
Vad får man i sin påse då?
– Åh, restauranger och företag har hört av sig och vill bidra så det blir julmat och lite annat, ett ljus till exempel. Jag hoppas att det ska kännas lite som en Pettson och Findus-julafton. Den där mysiga känslan när man sitter hemma och öppnar sin påse, säger Fanny Ljungholm.