– Den berggrund som vi kan se på Gotland domineras av kalksten från den geologiska tidsperioden silur, men långt därunder visar det sig finnas ett urberg. Det har varit ett totalt svart hål och inte funnits någon kunskap om vad som har funnits i källarlokalen av Gotland förut, säger geologiprofessorn Krister Sundblad.
Han har länge velat ta reda på vad som finns i den äldsta berggrunden mellan det svenska fastlandet och de baltiska länderna. Sedan han fick hjälp av den ryska doktoranden Evgenia Salin har de fått forskningsresultat som redovisas i hennes avhandling. Borrprover från olika delar av regionen har jämförts och det visar sig att Gotland har samma sorts gnejser, graniter och vulkaniska produkter som det svenska fastlandet, vilket också liknar urberget i Lettland och Litauen.
– Det vänder inte upp- och ned på några gamla teorier utan vi öppnar dörrar som tidigare har varit låsta. För första gången ser vi vad som finns därnere, säger han.
Evgenia Salin har hämtat material från borrkärneförråd utspridda i Sverige och de baltiska länderna. De flesta av dem kommer från Gotland. Tidiga borrningar gjordes i Visby 1911 och därefter på 1930- och 60-talen. Senare, på 1980-talet, borrade det statliga prospekteringsbolaget OPAB efter olja.
– De borrade drygt 300 hål över hela Gotland och de borrade till och med ute till havs. Det var ungefär tio procent av borrningarna som var så djupa att man träffade på urberget, säger Krister Sundblad.
I borrkärnorna från Fårösundstrakten fanns urberget på 250 meters djup. Ju längre söderut man kommer desto djupare sitter det. Vid Visby ligger det på ungefär 400 meters djup och nere vid Hoburgen närmare 800 meters djup.
– Visst säger urberget något om Gotlands äldsta historia, även om det rör sig om enorma tidsperspektiv. Då berggrunden bildades fanns inte något Gotland eller något av dagens Östersjön. För 300 miljoner år sedan, under silurtiden, utgjorde Gotland ett tropiskt kalkstensrev med ett rikt växt- och djurliv, men i urberget är bergarterna nästan 2000 miljoner år gamla och då fanns inget avancerat liv på jorden, säger Krister Sundblad och beskriver öns uråldriga grund som en bergskedja.
Han jämför även geologin på ön med det svenska fastlandet.
– Urberget på norra Gotland är som Södermanlands gnejser, i centrala Gotland är det som Östergötlands granitisk-vulkanska berggrund medan södra Gotlands urberg är som i graniterna i Småland.