Han har tagit på sig ett kamikazeuppdrag
Föreningen kräver att stoppet hävs eftersom det kommer att få katastrofala konsekvenser. Men oavsett hur sjukvårdsdirektören gör blir han tvungen att avgå, anser GLF.
Jan-Olof Henriksson håller med om att stoppet kan bli förödande på sikt.
Stoppet är inget självändamål. Jag kan tänka mig att häva det tidigare om vi närmar oss ett nollresultat, säger han.
Hälso- och sjukvårdens sparbeting på 20,5 miljoner kronor är en av anledningarna till att tjänsteresor och utbildningar utanför Gotlands gränser stoppas. Genom att minska resandet kan man spara 2-3 miljoner kronor, bedömer Jan-Olof Henriksson.
"Enstaka undantag kan förekomma, men beslut fattas i varje enskilt fall av mig personligen" meddelar han i en skrivelse till sjukvårdspersonalen.
"Stoppet gäller också resor som betalas av annan men där vi står för arbetstiden, om inte mycket särskilda skäl föreligger" skriver han vidare och poängterar att tiden är viktig och bör användas främst till "eget arbete hemma". Därigenom kan behovet av vikarier minska, konstaterar Jan-Olof Henriksson och avslutar brevet med en hoppfull uppmaning: "Vi kan tillsammans klara detta, låt oss göra det!"
Detta har dock inte lyckats blidka öns läkare. Jan-Olof Henriksson har tagit på sig ett kamikazeuppdrag som kommer att leda till hans egen avgång, enligt Gotlands Läkarförening.
Om han inte genomför kostnadsminskningen måste han lämna sitt uppdrag. Om han genomför resestoppet måste han ändå avgå i slutändan eftersom beslutet får så katastrofala konsekvenser för öns sjukvård, menar man. Om alltför många lämnar verksamheten och nyrekryteringen hämmas kollapsar systemet.
Föreningen är även kritisk till att beslutet har fattats på förvaltningsnivå "i avsaknad av politiska ställningstaganden till andra, mer strukturella besparingsförslag".
"Hälso- och sjukvården bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet. Sjukvård är alltså inte bara beroende av kunskap, den är kunskap" anser föreningen i en skrivelse som avlutas med uppmaningen att rese- och utbildningsstoppet hävs.
Även Gotlands kvinnliga läkarförening, SIGRID, har invändningar. Vid krislägen är det tvärtom ökad utbildning och utveckling som är vägen till ett kostnadseffektivt arbete, säger man i ett uttalande till sjukvårdsledningen. Att avskilja de gotländska doktorerna från möjligheten att, i dialog med övriga sjukvårdssverige, få dela erfarenheter av nya rön och rekommendationer är direkt bakåtsträvande och försämrar och fördyrar sjukvården för den gotländska patienten, enligt föreningen.
"Det är ett livslångt lärande att vara doktor. Den dagen man anser sig vara fullärd - den dagen skall man sluta som läkare".
Enligt beslutet, som fattades den 8 maj, gäller resestoppet året ut, men det kan komma att hävas tidigare om den ekonomiska situationen förbättras, berättar Jan-Olof Henriksson.
Stoppet är inget självändamål och det här är inget beslut som jag egentligen ville fatta. Det är inte bra för ett kunskapsbaserat företag och på sikt kan det få förödande konsekvenser. Jag kan tänka mig att häva stoppet tidigare om vi närmar oss ett nollresultat, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!