Det framgår av Region Gotlands förteckning över äldreboenden där det bland annat går att jämföra hyreskostnader och storlek på äldreboenden.
Gotlands sjukhem är det äldreboende som tar ut högsta hyran. Där får man betala 8 800 kronor i månaden. Lägst hyra har Åvallegården i Klintehamn där ett rum kostar 5 843 kronor.
Alla äldreboenden höjer sina hyror årligen och följer i stort sett hyresgästföreningens förhandlade hyror. Gotlands sjukhem har högsta hyran i länet och höjde med 4,9 procent som de flesta gjort. Förutom denna höjning la stiftelsen som driver sjukhemmet, till 500 kronor i månaden. Avgiften motiverades med ökade fastighetsrelaterade kostnader och den rådande inflationen samtidigt som intäkter inte har ökat i samma takt.
– Vi behöver säkerställa det ekonomiska läget både på kort och lång sikt för att kunna ge en god vård, förklarar biskop Erik Eckerdal som är ordförande i stiftelsen.
Sjukhemmet har under en tid brottats med dålig ekonomi. Förutom hyror och avgifter från de boende ber Gotlands sjukhem om donationer på sin hemsida.
– Vi tar emot gåvor men det handlar inte om några stora summor. Vi har inte något aktivt insamlingsarbete, men vi tar emot donationer och vi söker medel från fonder för att till exempel förbättra miljön.
Orsaken till de högre hyrorna handlar om att lokalerna, som renoverades och byggdes ut 2015, förutom utbyggnaden, inryms i en stor äldre byggnad.
– Vi har spatiösa utrymmen, säger Erik Eckerdal.
Regionen har ramavtal med flera privata aktörer. Under pandemin sjönk intresset för äldreboenden på grund av smittorisken och då valde regionen att i första hand fylla sina egna boenden.
Det innebar ett ekonomiskt avbräck för de privata äldreboendena som inte kunde fylla sina platser eftersom hyran i stort sett är deras enda inkomstkälla. Vilken hyra de tar regleras inte av regionen.
– De får höja hur de vill och vi har inte något att göra med att de lagt på 500 kronor extra på hyran, säger Therese Thomsson som är avdelningschef på socialförvaltningen.
Det finns en kö till äldreboende igen, vilket gör det svårare för den enskilde att tacka nej till en plats.
– Behovet är lite större än platstillgången. Det är i stort sett fullt på alla särskilda boenden, vilket är ett normalläge.
Regionen har ett kösystem och erbjuder boende efter hand.
– De har rätt att tacka nej och vi lägger oss inte i deras argument, säger Therese Thomson.
Om hyran är högre än en boende anser sig kunna betala kan de söka bostadsbidrag hos Försäkringskassan.
Hyran gör att månadskostnaden för äldreboende kan skilja med flera tusenlappar. När det gäller övriga kostnader som mat- och omsorgsavgiften är taxan inkomstrelaterad. Som mest får man betala 3 600 kronor i månaden för mat och en omvårdnadsavgift på 2 359 kronor. Totalt blir det cirka 14 759 kronor i månaden som mest men kan reduceras beroende på betalningsförmåga.
– De boende får ett avgiftsbeslut och betalar efter förmåga, säger Therese Thomsson.
Bostadsbidrag och reducering av taxan finansieras med skattemedel och innebär att ingen ska behöva tacka nej av ekonomiska skäl.
Håkan Ericsson (S), ordförande i socialförvaltningen och ansvarig för att budgeten ska hållas, anser inte att regionen kan avstå ett äldreboende på grund av hyran.
– Vi måste ta varenda säboplats vi kan få eftersom vi har brist men vi vill bygga själva. Det blir cirka 20 procent billigare mot att hyra på privata boenden.
Så mycket tar de olika äldreboendena på Gotland i hyra per månad:
Attendo Regementsgatan 6 726 kronor, ingen storleksuppgift
Fältgatan 75 Visby 6 812 kronor, 27 kvadratmeter
Fältgatan 77 Visby 6 812 kronor, 32 kvadratmeter
Gotlands sjukhem 8 800 kronor, 30 kvadratmeter
Hattstugan När 6 454 kronor, 34 kvadratmeter
Hemse äldreboende 6 636 kronor, 35 kvadratmeter
Illiansgården Hemse 5 984 kronor, 27 kvadratmeter
Katthammarsviks äldreboende 6 301 kronor, 32 kvadratmeter,
Kilåkern Slite 8 197 kronor, 41 kvadratmeter
Pjäsen plan 1 Visby 6 618 kronor, 33 kvadratmeter
Pjäsen plan 2 Visby 6 618 kronor, 33 kvadratmeter
Pjäsen plan 3 6 498 kronor, 33 kvadratmeter
Pjäsen plan 4 Visby 6 498 kronor, 33 kvadratmeter
Roma äldreboende 6 881 kronor, 32 kvadratmeter
Solrosens demensboende Visby 6 583 kronor, 35 kvadratmeter
Stuxgården Fårösund 7 706 kronor, 29 kvadratmeter
Sudergården Burgsvik 6 037 kronor, 31 kvadratmeter
Syrengården Romakloster, 7 486 kronor, 42 kvadratmeter
Terra nova äldreboende Visby 6 301 kronor, 32 kvadratmeter
Tingsbrogården, Bro 6 035 kronor, 30 kvadratmeter
Åvallegården Klintehamn 5 843 kronor, 28 kvadratmeter