­ Kriget är en tragedi

­ Det är en oerhörd tragedi. Jag känner en sådan sorg över att det irakiska folket, som redan har gått igenom så mycket, ska behöva drabbas av ännu ett krig.
Det säger Somar Al Naher. Hon har aldrig varit i det Irak som hennes föräldrar kommer ifrån, ändå har utvecklingen i Irak kommit att prägla hela hennes liv.

Gotland2003-03-21 04:00

Vi känner Somar Al Naher från kommunfullmäktige på Gotland. Som en av de yngsta ledamöterna där drar hon blickarna till sig. Men när vi träffas den här gången handlar det om världspolitik och inte kommunpolitik. USA har inlett sina angrepp mot Irak och Somar är skakad.
Hon är en irakier i exil som aldrig har sett sitt land eller de släktingar som bor kvar där. Föräldrarna Karim och Nawal var politiskt aktiva i Irak. De flydde från landet på 70-talet och när Somar föddes bodde de i Syrien.
Trots att Irak aldrig har varit hennes eget land är det med stor sorg som Somar följer nyhetsrapporteringen under torsdagen. Det irakiska folkets öde har följt henne ända sedan hon var liten. Politiken har varit en del av hennes familjeliv och det förtryck som tvingade hennes föräldrar att fly har givit näring åt hennes eget politiska engagemang.
­ Nu ska människorna i Irak gå igenom ännu ett krig. De som redan har utsatts för så mycket: 30 år av förtryck under Husseins regim. Kriget mellan Iran och Irak. Gulfkriget. Och så tolv år av sanktioner...
Somar Al Naher är aktiv i nätverket mot krig, men hon är inte lika kategorisk som andra i gruppen.
Hon är inte emot alla krig, inte ens "mot krig" i Irak. För Somar Al Naher är det viktigt att Irak får hjälp att ta sig loss ur Saddam Husseins förtryck.
Vad hon däremot säger nej till är USA:s krig mot Irak och hon motiverar sig med orden:
­ Om FN hade ställt sig bakom ett krig mot Irak, då hade det varit en annan sak. FN skulle ha haft ansvar för att ställa allting tillrätta efter kriget. Det ansvaret har inte USA på samma sätt.
­ Det är sorgligt att USA tar saken i egna händer, för frågan är vilken världsordning vi sedan kommer att få. Vilket land kommer efter Irak?
Somar Al Naher vägrar att ställa upp på den amerikanska retoriken "är ni inte med oss så är ni mot oss":
­ USA:s retorik är så smart, men vi får inte gå på den, för det är inte svart eller vitt. Frågan är mycket mer sammansatt än så.
När kriget har ryckt närmare har Somar försökt att följa händelseutvecklingen genom medierna.
Hemma hos föräldrarna har hon sett bilder från den irakiska televisionen där folket demonstrerar sitt stöd för Saddam. "Arrangerat och tillrättalagt", menar Somar.
Hon litar inte en sekund på att de television som ägs av Saddams bror ger en sann bild av irakiernas sympatier.
Och inifrån landet har hon svårt att få information.
Visst har hennes föräldrar kontakt med ett fåtal släktingar som ännu bor kvar där, men på telefon pratar man bara om det privata. Aldrig om regimen. Somar agerar därför utifrån de grundprinciper som hon har fått lära sig av sina föräldrar:
Att demokration och människans frihet är det viktigaste av allt.
Hur tycker du att Sverige ska agera idag?
­ Vi måste ta för oss i utrikespolitiken och vi får inte tappa tron på FN och EU.
Vad ska enskilda svenskar göra?
­ Vi måste bli utrikespolitiskt medvetna. Vi måste vara kritiska och inte köpa enkla koncept.
Kritisk. Somar Al Naher är kritisk mot Saddam, men också kritiskt mot USA:s sätt att lösa konflikten med ett eget krig: "Om FN hade ställt sig bakom ett krig mot Irak, då hade det varit en annan sak. FN skulle ha haft ansvar för att ställa allting tillrätta efter kriget. Det ansvaret har inte USA på samma sätt", förklarar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om