- Låt Destination Gotland få sjöfartsstöd

22 motioner av de 4 364 som lämnats in till riksdagen.
För så många i den digra motionsfloden svarar öns båda riksdagsledamöter, Lilian Virgin och Christer Engelhardt, (s).
De tar upp vitt skilda ämnen: turiststatistik, algblomning, tullåteretablering, polisutbildning, sockerbetsodlingen...
Men viktigast anser båda vara den som handlar om kvaliteten inom öns färjetrafik. På det faktum att det finns goda färjeförbindelser vilar flera av de övriga motionerna. Sjöfartsstöd till Destination Gotland ser de som en ny möjlighet att lösa ekonomin.

Gotland2005-10-11 06:00
Ja, Lilian Virgin och Christer Engelhardt har alltså undertecknat 22 motioner. Det sker i olika konstellationer. Oftast duon tillsammans, ibland enskilt och ibland tillsammans med andra riksdagsmän. Lilian Virgin har således lämnat in motioner tillsammans med s-kvinnor och Christer Engelhardt med Rus, Riksdagens unga sossar.

Hett ämne
I går presenterade de samtliga sina motioner. Vissa ämnen är "gamla bekanta" men då har de modifierat en tidigare motion när de tagit del av hur den behandats eller när nya fakta tillkommit.
De mera specifikt gotländska bär mestadels bådas signatur. Färjetrafiken är förstås ett minst sagt hett ämne just nu och en utebliven motion här hade varit något av en sensation.
- Vi anser att staten måste garantera minst dagens kvalitet vad gäller turtäthet, anständiga biljettpriser och kvalitet, framhåller Lilian Virgin.
S-duon menar att det rimliga är att Rikstrafiken följer det avtal som upprättats mellan Destination Gotland (DG) och Rikstrafiken. Det som kan diskuteras är hur stor ökningen är av kostnaderna för att driva färjetrafiken.
- DG vill få del i det statliga sjöfartsstödet. Rederinämnden, som administrerar stödet, har efter kontakter med rederiet gjort en framställning till näringsdepartementet om att förordningen bör revideras eftersom rederiet bara kör trafik inom landet. En möjlig lösning för att klara kostnaderna resterande del av avtalsperioden skulle kunna vara att DG beviljas sjöfartsstöd.
Normalt skall det statliga anslaget till färjetrafiken minska om sjöfartsstöd beviljas men i nuvarande situation där Rikstrafiken inte ser sig ha pengar till att behålla den goda standarden så kan ett sjöfartsstöd vara en lösning menar Virgin och Engelhardt.
- Vi pekar på en förhandlingslösning. Efter förhandling med rederiet borde det gå att komma fram till det belopp som fattas som kompensation för oljekostnaderna, det belopp som sjöfartsstödet skall utgöra och hur sjöfartsstödet skall avräknas från det statliga anslaget för Gotlandstrafiken.

Sockerbetssalt
Den sockerreform som diskuteras inom EU kommer vid genomförande att få stora konsekvenser för de 280 gotländska odlarna. Virgin och Engelhardt vill se en kompensation till aktiva betodlare för en eventuell minskning men ser också möjligheten till en alternativ användning av sockerbetorna. Det pågår nämligen försök att blanda en produkt, framtagen av sockerbetor, i vägsaltet.
- En minskning av den traditionella sockerbetsodlingen kan på så sätt kompenseras med betodling för nya produkter som dessutom är positiva för miljön.

Turistatistik
Ökade eller minskade turismen på ön i år och i så fall hur mycket. Läget är oklart, menar de båda riksdagsledamöterna och motionerar i ämnet utvecklad turiststatistik.
- Många gissningar har gjorts utan att veta fakta.
En tillförlitlig statistik gör det möjligt att förstå ett visst mönster i turismens utveckling.
Turismforskningsinstitutet Etour har i en rapport analyserat den statistik som används och lämnat förslag till förbättringar, ett arbete som finansierats av ett anslag från Turistdelegationen.

It-polisutbildning
Öns riksdagsledamöter ser i flera av sina motioner Högskolan som medverkande i förslagen. Ett sådant gäller förläggandet av en polisutbildning till Gotland. Och lokaler och övningsområden finns vid P 18.
Men polisen har också sagt att man vill ha specialutbildningar. Det handlar då om utbildning av it-poliser.
- Den vill vi koppla ihop med Högskolan.
Tullen avvecklade ju nyligen helt den fasta bemanningen på Gotland. Nu bör ett par tulltjänstemän åter placeras här men med annan inriktning än tidigare. Anledning: Det finns överhängande risk att brottslighet och smuggling i framtiden tar vägen över Gotland när bevakningen blivit hårdare på andra håll.
- Vi ser en risk i att Gotland kan bli en transitväg för exempelvis narkotika och annan kriminell verksamhet. Det kan bara vara en tidsfråga innan kriminella nätverk och smugglare upptäcker att Gotland mycket väl skulle kunna fungera som en portal till Sverige.
- Två-till tre permanenta tjänster som fungerar som vakande ögon handlar det om, menar Christer Engelhardt.

Algblomning
Något som påverkar turismen är algblomningen.
- Det är ingenting som man löser på en kafferast, konstaterar Christer Engelhardt. För att bidra till lösningen vill han och Lilian Virgin att det inrättas ett forskningscentrum kring havsmiljö och algblomning i Östersjön. Ett centrum som bör förläggas till Högskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om