? men mer än var tredje gotlänning har fått för lite information

Mindre än var fjärde gotlänning anser sig ha tillräcklig information om
vad som krävs för att ta emot digitalteve och varannan känner inte till
dess fördelar eller hur övergången kommer att påverka utbudet.
Det visar en ny Sifoundersökning.

Gotland2005-02-11 06:00
Omkring 25 procent av svenskarna har parabol, cirka 45 procent kabelteve och resten tittar på teve via marknätet (digitalt och/eller analogt). På Gotland har betydligt färre, 20-25 procent, av de 27?191 hushållen kabelteve och 20 procent parabol.
Det innebär att en stor andel gotlänningar kommer att behöva köpa en digitalbox, när det analoga nätet slocknar i höst. Det innebär också att gotlänningarna utgör en attraktiv och relativt sett stor marknad för digitalteve-leverantörerna. Det konstaterar Karin Zingmark, informationschef på Canal Digital som beställt Sifoundersökningen.

Viktigt att informera
Företaget var år 1996 först ut med digitalteve och sedan 2001 även först ut med att helt övergå till digitala sändningar. De erfarenheterna kommer till nytta nu, säger Karin.
? Det är ett informationstungt uppdrag och hushållen behöver få mer information från opartiskt och neutralt håll. Jag vet att Digitaltevekommissionen har planerat ett utskick, men det borde ha gått tidigare.
Canal Digital arbetar, liksom konkurrenterna Boxer och Viasat, med att informera nuvarande och potentiellt blivande kunder om vad övergången innebär och hur de kan anpassa sig.
I onsdags reste Karin Zingmark till Gotland för att träffa kommunrepresentanter och prata om den kommande övergången. Det är upp till operatörerna att lösa hushållens problem och därför är det viktigt att känna till planerna och samhällsstrukturen, menar hon.
Karin är förvånad över att debatten inte är hetare på Gotland. Svenska hushåll har i genomsnitt 2,8 teveapparater och en stor andel av dem kommer att behöva digitalboxar. På Gotland är andelen procentuellt större än i övriga Sverige.
Å andra sidan konstaterar hon att i den tidigare övergången så var det i många fall inte förrän den dagen det blev svart i rutan, som kunderna såg till att anpassa sig till det nya.
Den billigaste lösningen är att bara skaffa en box som tar emot det fria kanalutbudet. Vill man ha fler kanaler än SVT:s och TV4:s, måste man teckna ett abonnemang med en digitalteveleverantör.
Leverantörerna erbjuder olika kanaler, olika kombinationer av kanaler och olika antal och typer av boxar. Priset på abonnemanget, boxen och (i de fall det behövs) parabolen beror på antalet kanaler och avtalets bindningstid. Karin konstaterar att kostnaden, tätt följt av kanalutbudet, styr valet av DTV-leverantör.

Fotnot: I lördagens GA kan du läsa om varför Gotland blev först i landet i den digitala övergången och om vilka kostnader, möjligheter respektive svårigheter digitalteven för med sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!