Problemet med renhållning under sommarmånaderna började tidigt i år. Redan helgen den 19-20 juni var skräpet utspritt längs Strandpromenaden i Visby.
– Renhållningsarbetarna som arbetade efter helgen sa att de aldrig sett något liknande under alla år, sa Christian Strängborn, enhetschef på teknikförvaltningens gatu- och parkavdelning då.
Under juli har antalet besökare blivit fler och rekord i besöksstatistiken har noterats. Det har inte gjort situationen för renhållarna lättare att hantera.
– Den bild jag har är att personalen går på knäna med att plocka skräp på marken och tömma fulla soptunnor. Det är mastigt. Vecka 29 var det väldigt tufft, säger Thomas Lundblad, arbetsledare på parkenheten.
Medeltidsveckan är i gång och då lär renhållningsarbetarna knappast få mindre att göra.
För att komma till rätta med sophanteringen har regionen dubblerat personalstyrkan på parkavdelningen från 1 april till sista september med personal som har en sexmånaders anställning. Dessutom har de förstärkt med helgbemanning.
Regionen har också bytt ut skräpkorgarna längs Strandpromenaden mot soldrivna Big belly som slukar tio gånger så mycket skräp som de vanliga skräpkorgarna.
– Big belly är ändå proppfulla. Vi tömmer dessa varje dag, säger Thomas Lundblad som påpekar att de är avsedda för att slänga glasspapper, bananskal och liknande, inte hushållssopor.
– Det är många som reser sig från sin picknick, tar sin filt och går. Ta med skräpet hem, säger han och berättar att det finns betalsäckar att lägga hushållssoporna i och lämna på återvinningsstationer. Sophämtarna plockar också upp säckarna.
Även från landsbygden kommer klagomål om överfulla soptunnor och skräp på marken.
– Det är en hel del skräp, även i dikena. Folk öppnar bilrutan och slänger soppåsar längs vägen. Vi plockar upp allt från tält till pizzakartonger.
Ett annat bekymmer är på gång.
– Nu börjar en ny farsot. Folk plockar ihop och tömmer sina sommarstugor för att trycka ner allt de vill bli av med i våra små sopbehållare. De tar den enklaste vägen, säger Thomas Lundblad som påpekar att det också finns folk som vill göra rätt för sig.
Han efterlyser fler miljöstationer där besökarna kan lägga sina sopor.
– Regionen måste ta ansvar om de ska ha turister här, säger han.