Så kan den militära närvaron påverka barnen

När hundratals militärer och stridsfordon väller in över Gotland blir många barn oroliga. ”Kloka lärare tar upp en sådan fråga”, säger utbildningsdirektören Torsten Flemming.

Förra veckan skickade Försvarsmakten extraresurser till Gotland.

Förra veckan skickade Försvarsmakten extraresurser till Gotland.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-01-20 18:05

”Ryssland kommer och tar Gotland” är en tolkning som en del barn kan göra när de ser människor i kamouflagekläder och med vapen. Stridsvagnar hör inte heller till den normala bilden av Gotland. Att sedan höra fragment av att Ryssland är ett hot, samtidigt som försvaret skickar fler militärer till Gotland, kan verka skrämmande.

När allt fungerar som det ska finns det föräldrar och andra vuxna som kan förklara och skingra åtminstone en del av barnens oro. I skolan på Gotland finns ingen särskild plan när det gäller den ökade militära närvaron.

– Nej, inte någon specifik strategi. Det kom lite plötsligt, säger Torsten Flemming, utbildningsdirektör på Gotland.

undefined
”Vi måste prata med barnen om de blir oroliga över försvarets ökade närvaro här”, säger Region Gotlands utbildningsdirektör Torsten Flemming.

Han berättar att de för en vecka sedan hade en diskussion med skolpersonal om omvärldsplanen. Frågor som behandlades var ”Vad händer i vår omvärld?” och ”Hur tänker ni omkring detta?”.

– Det är frågor som jag vill att de ska ta vidare till sina rektorer.

Samtidigt som militärerna kom på fredagen hade även koncernledningen ett möte där man pratade om just omvärlden och vad som händer nu. Han gör jämförelser med andra skrämmande händelser som när det kommer rapporter om skottlossningar på skolor i landet. Har någon av barnen i klassen sett ovanligt många militärer som patrullerar på Visbys gator gäller samma sak.

– Kloka lärare tar upp en sådan fråga. Vi måste vara öppna för barnens oro och prata om den, säger Torsten Flemming.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!