Smittskyddsläkaren: I bästa fall är vi igenom det

Gotland har fortsatt få fall av covid-19. Men vad det betyder är svårt att säga. "Hela svårigheten med den här pandemin är att vi måste rita kartan och styra båten samtidigt", säger smittskyddsläkare Maria Amér.

Smittskyddsläkare Maria Amér.

Smittskyddsläkare Maria Amér.

Foto: David Skoog/Arkiv

Gotland2020-05-27 06:09

Gotland har än så länge varit lindrigt drabbat av det nya coronaviruset. Totalt har 70 personer konstaterats smittade och sex personer har avlidit sedan ön fick sina första fall av covid-19 den 12 mars. Det är lägsta antalet smittade i landet, men även sett i förhållande till befolkningsstorleken tillhör Gotland de län med minst andel smittade.

– Det har varit en väldigt låg smittspridning på Gotland, konstaterar smittskyddsläkare Maria Amér.

Det finns också indikationer på att en stor del av fallen kan koncentreras till specifika grupper, som militären, där åtta personer insjuknade och nu har tillfrisknat.

– Det är mer fläckvis smittspridning än vad vi ser vid vanlig influensa, det är ett annat spridningsmönster, säger Maria Amér.

Sista veckan i april nära fördubblades antalet konstaterade fall och smittspridningen kunde kanske förväntas ta fart här, men riktigt så blev det inte. Sedan 1 maj har antalet fall ökat långsamt från 49 till 70. Under tisdagen rapporterades ett nytt fall, det första på Gotland sedan i torsdags. 

– För min del tolkar jag det som att vi i bästa fall är igenom det, men vi har fortfarande beredskap för fler fall. Vi vet ju inte – kommer det en avstanning eller blir det en andra våg? säger Maria Amér.

Skulle smittspridningen ta fart på allvar står dock den gotländska sjukvården redo.

– Vi har testat pandemiplanen och sen får se vi se om vi ska skruva på den. Hela svårigheten med den här pandemin är att vi måste rita kartan och styra båten samtidigt, säger Maria Amér.

En knäckfråga både på Gotland och nationellt har varit testning i större skala. I dagsläget har Sverige kapacitet att testa 100 000 personer per vecka, vilket tidigare pekats ut som ett mål. Vid Folkhälsomyndighetens presskonferens på tisdagen tonades dock fokuset på ett visst antal tester ned.

– Vi jobbar för att skala upp testningen. I början låg vi ganska länge på 100 tester i veckan, till sista april ungefär, sen har det skalats upp, säger Maria Amér.

När en mer omfattande testning kan komma igång på Gotland är mer oklart. 

– Det är något vi jobbar på och vi tittar på olika lösningar för det. Vi har inte formulerat en tidplan. Jag ser ett problem med att man går ut nationellt med ett antal, vi brukar annars testa där det behövs, säger Maria Amér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!