- Vården är fantastisk, tycker Allan från Slite

GA har besökt dialysavdelningen på Visby lasarett, en avdelning som har svårt att hitta läkare och som kan komma att privatiseras.

Gotland2007-01-22 06:00
- Vården är fantastisk. Det är personalen och lokalerna också. Här ser man till att vi har det bra. Samtidigt är det här min livlina. Annars kunde man lika gärna lägga sig ner och dö.
Det säger Allan Svensson, 78, som tre dagar i veckan åker sjukresa från hemmet i Slite in till den nya dialysavdelningen på Visby lasarett. Just nu förs diskussioner om att lägga ut verksamheten på entreprenad.
Avdelningen som invigdes i slutet av april förra året har stora problem med att hitta läkare för anställning.
Istället måste verksamheten förlita sig på hyrläkare. Läkarproblemen har dragit i gång diskussionerna med företaget Gambro om att driva verksamheten på entreprenad. Något som inte alla tycker är helt okontroversiellt. Trots problemen med specialistbristen inom landets njursjukvård så trivs både personal och patienter i de fina lokalerna och med ny utrustning och med den finaste havsutsikt man kan tänka sig.
För cirka 40 miljoner kronor byggdes nytt i trädgården ner mot havet.
Tillbyggnaden är i tre plan, varav det mellersta innehåller dialysavdelningen, medan övre planet har flera av lasarettets medicinmottagningar och bottenplanet tre konferensrum samt kommunens dataservrar.

Panoramautsikt
Dialysavdelningen har en rundad form mot havet och de flesta av patientplatserna finns i ett stort rum med ett panorama av fönster mot havet. Därtill finns ett par enskilda behandlingsrum. Det finns en tanke bakom utformningen med panoramat mot havet, berättar verksamhetschefen för njurmedicinska enheten, Thomas Kunze.
- Ja, här är fantastiskt fint och här ser personalen till att man har det bra. Jag blir så väl omhändertagen här. På så vis går det lättare. Vi blir som en hel familj när man har gått här så länge som jag, säger Allan Svensson från Slite.
Han är på dialys måndag-onsdag-fredag varje vecka och fyra timmar åt gången. Detta eftersom han måste få sitt blod renat från de slaggprodukter som njurarna inte längre klarar av att ta hand om.
- Dialys är ett maratonlopp, en ren kroppspåkänning. När jag kommer hem i dag och har fått lite mat och vilat en stund, då är jag bra igen. Men jag måste tänka mig för när det gäller mat och dryck. Jag får inte dricka så mycket per dygn, max 75 centiliter. Då ingår den vätska jag får i mig genom maten. Det här håller jag noga reda på. En viktig sak är också att man måste acceptera det här, att man har fått den här sjukdomen, säger Allan Svensson.

Bättre tider för alla
Både personal och patienter har fått det bättre. Den gamla dialysavdelningen, som dömdes ut av Läkemedelsverket på grund av för trånga lokaler, dålig ventilation med mera, hade bara sju patientplatser mot den nyas femton. Därför var man tidigare tvungna att arbeta i skift och låta patienter komma på dialys till långt in på kvällarna.
Nu klaras allt dagtid måndag-fredag samt lördagar klockan 8-16.
- Det är bra arbetstider, ljusa lokaler. Jag trivs bra här. Och om man anlitar Gambro för att lösa läkarkontinuiteten så ser jag positivt på det. Det är en möjlighet, tror sjuksköterskan Malin Söderlund, som började sin tjänst på avdelningen för tre år sedan.
Sammanlagt finns femton patientplatser på dialysavdelningen. Men som mest har man haft 20-21 patienter där. När GA besökte avdelningen fanns 13 patienter i dialys.
- När nya Visby lasarettsprojektet antogs i slutet av 1980-talet trodde politikerna att antalet dialyspatienter skulle minska. Fler skulle klaras med hemdialys och färre komma till lasarettet. Men utvecklingen har blivit den motsatta.
- Orsaken är att i dag är det allt fler äldre patienter som får vård. Det är ett avgörande skäl, säger Thomas Kunze.
Han tar också upp frågan om gästdialys. Sommartid är det många njurpatienter som vill komma till Gotland men bara om de kan få dialys. Efterfrågan är dock större än vad man kan erbjuda.
- Jag tror att man kan utveckla detta och ta hit patienter också från övriga Europa. Ihop med turistindustrin och patientföreningarna kan man kanske ordna paketresor där dialys ingår. Det ger också inkomst för sjukvården, men då måste man satsa på det, säger Thomas Kunze.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om