- Vi är inga poliser, säger Cosmos

För drygt en vecka sedan gick Skolverket ut med kritik mot de metoder som används mot mobbning.
Man sa till och med att elever som fungerar som kamratstödjare kan leda till att mobbningen ökar.
- Vi blev lite arga för vi tycker att de har helt fel, säger Simon Ahrling i årskurs 5 på Västerhejde skola.

Det är klart att konflikter och mobbning förekommer här också. Men vi arbetar mycket och medvetet med detta, säger rektor Tina Löttiger.

Det är klart att konflikter och mobbning förekommer här också. Men vi arbetar mycket och medvetet med detta, säger rektor Tina Löttiger.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2011-02-09 04:00

I går samlade han därför en stor del av de 14 elever som är kamratstödjare på skolan och antimobbningsteamet i personalrummet och bjöd in Gotlands Tidningar för att berätta om det omfattande och aktiva arbete mot mobbning och kränkningar som ständigt pågår på Västerhejde skola.


Tar tag i problemen
- Vi är 202 elever och många vuxna så det är klart att konflikter och mobbning förekommer även här. Men vi arbetar mycket medvetet med detta och är bra på att snabbt ta tag i problem, försöka hitta en lösning och sedan följa upp det, säger rektor Tina Löttiger.

Västerhejde skola använder Friends, ett av de program som fanns med i Skolverkets granskning. Men även en del andra metoder som kompletterats med hur det ser ut på den egna skolan. Kamratstödjare anser man är bra, de finns i årskurs 3 till och med 6.


Skvallrar inte
- Skolverket säger att kamratstödjare blir poliser som skvallrar på andra elever. Men det är vi inte, vi ska bara vara det där lilla extra, säger Cosmos Sharman i årskurs 4 och berättar om anslagstavlan på skolgården som informerar övriga elever om vilka kamratstödjarna är.

- Där finns också en brevlåda där man kan lägga lappar där man berättar om sådant som hänt, tillägger han.

Eleverna skriver manus till egna filmer där olika händelser och konflikter tas upp, men också vad man kan göra åt dessa. Filmer som visas för eleverna och på föräldramöten.

Även forumspel arbetar man med. Då spelar man upp en scen och sedan ska eleverna hitta egna lösningar på problemet.

- Man har alltid ett val, om man ska fajtas, fly eller "frysa" - det vill säga bara titta på, säger Annie Svärd och visar ett exempel tillsammans med Albin Österholm och Simon Ahrling, alla tre i årskurs 5.


Gemensamt arbete
Herman Wahlgren i årskurs 3 berättar om de värdegrundsdagar som skolan har några gånger varje år med bland annat dans, yoga och massage.

Varje månad görs också en enkät bland alla elever om hur de mår och trivs i skolan.

Som alla andra skolor har Västerhejde också en likabehandlingsplan med vision, rutiner, åtgärder och ansvarsfördelning.

- Den har vi arbetat fram gemensamt på skolan. Vi har bland annat kartlagt trygga och otrygga platser på skolan och skolgården. Vi är väldigt stolta för Skolverket har berömt vår likabehandlingsplan och använder den som ett gott exempel, berättar läraren Åsa Eklund.


En genusskola
Skolverket påpekar att det är viktigt att se att flickor och pojkar kan behöva olika typer av insatser vid mobbning.

Det anser man inte är något problem i Västerhejde.

- Vi är en genusskola och arbetar hela tiden med att bredda arbetssättet för att få med alla oavsett kön. Vi har också tjej- och killgrupper där vi kan ta upp specifika händelser, säger läraren Susanne Ahlén.

Skolverket har utvärderat metoder som används mot mobbning. 10 000 elever i årskurs 4-9 vid 39 skolor har deltagit.

Verket är kritiskt till de färdiga program som används, de innehåller både effektiva inslag och sådant som riskerar att öka mobbningen.

Ingen av skolorna använder ett program renodlat, vilket enligt verket gör det omöjligt att utvärdera effekterna.

Särskilda lektioner kring mobbning och kamratstödjare kan leda till att elever kränks, anser Skolverket som rekommenderar att man istället för färdiga program använder verkets allmänna råd och skapar en strategi utifrån den egna skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om