"Vi har aldrig lagt så lite pengar på mat"

De allra flesta lantbrukarna får del av krisstödet som är på väg ut nu. ”Det är välkommet men ingen lösning på sikt”, säger LRF:s ordförande Andreas Nypelius.

Maten måste få kosta, tycker Andreas Nypelius, ordförande i LRF på Gotland.

Maten måste få kosta, tycker Andreas Nypelius, ordförande i LRF på Gotland.

Foto: tommy söderlund

Gotland2022-08-13 15:40

Ansökningarna för att få regeringens krisstöd har börjat och för producenter med fjäderfä gick tiden ut för några dagar sedan. Tio producenter har sökt och nästa grupp är animaliesektorn och växthus. Efter det är det yrkesfiskarnas tur.

– Stödet är jättevälkommet men pengarna skulle ha varit på plats redan, säger Andreas Nypelius, ordförande i LRF på Gotland.

Han förklarar att lantbrukarnas betalningsförmåga är ansträngd och det började långt före Rysslands invasion av Ukraina. 

– Kostnadskrisen kom redan i september och sedan förvärrades hela situationen av kriget. Första stödpaketet på 1,2 miljarder kom i slutet av januari, säger han.

Det här är ett sätt att få livsmedelsproduktionen i landet att överleva men enligt Andreas Nypelius kan jordbrukarna inte leva på krisstöd.

– Matpriserna måste stiga. Nu går 12-13 procent av inkomsten till mat. På 1980-talet var det nästan 40 procent. Vi har aldrig lagt så lite pengar på mat och då ingår både läsk, godis och restaurangbesök. 

Krisstödet är på 3,2 miljarder kronor. Nu är det animaliesektorn och växthus som kan söka stödet. De ska ha haft ökade kostnader för bränsle, utsäde och djurfoder. 

När det gäller växthussektorn krävs att man ska ha odlat, frukt, bär, grönsaker, svamp, groddar, kryddväxter eller prydnadsväxter under perioden februari till juni i år. 

Ansökningstiden går ut den 20 september. Efter det är det yrkesfiskarnas tur att söka stöd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!