­ Vi har haft tur med friska kor

­Vi är inte några sådana där fanatiker som tillbringar all vår tid i ladugården. Vi är inte så noga med tiderna heller.. och inte så morgonpigga.
Bröderna Sören och Bo Isberg, Österby i Fide, får i år priset för högst avkastande mjölkkobesättning på Gotland.
De "skyller"priset mest på att de har haft turen att ha friska kor.

Gotland2003-12-04 04:00
Naturligtvis är Sören och Bo Isberg djurintresserade och jobbar mycket med sina kor. Det är sanningen. Men sanningen är också att de inte har satsat allt på att bli etta i mjölkligan. Men nu är de där i alla fall.
Tidigare har de som högst legat på fjärde plats en gång. Och någon gång dessförinnan har de varit uppe på tio-i-topp-listan. I år är de etta. Bäst på Gotland.
<span class=MR>Inga hemligheter</span>
Sören och Bo Isberg har inga hemligheter att avslöja om utfodring och skötsel i övrigt. Men att klövvården är viktig framhåller de och det kanske inte alla betonar så starkt..
Ett gott hälsoläge är annars en viktig förklaring till topplaceringen. Duktiga avelsrådgivare är en annan. Bröderna tar hjälp av Gotlands Husdjur i det fallet och den hjälpen har lett till ökad avkastning. Man får anvisningar om vilken tjur som är bäst att använda till varje ko och det har gett resultat i form av ökad avkastning.
Sören och Bo är neutrala i frågan om ras och de har både svarta och röda kor i ladugården. Antalet ligger nu kring 40 och det tycker de är lagom.
<span class=MR>Lagom många</span>
­Det är lagom många och det gör att vi kan hinna med en del annat och att en man kan sköta ladugården själv om det behövs, säger de.
Men oftast är de båda två som jobbar tillsammans. Sämjan är god. De slöt fred i ungdomsåren och det har varit en hållbar fred. Det är bättre att peppa varandra än att ödsla energi på konflikter.
Förutom korna ägnar sig bröderna åt maskinstationsverksamhet. De pressar, sår och tröskar bland annat och har ett 25-tal kunder i Fide med omgivande socknar. Vad tror de då om framtiden? Kommer de att kunna behålla platsen i mjölkligans topp?
­Det blir nog svårt, tror Isbergs-bröderna.
När man kommit upp till den här aktuella avkastningsnivån kan det vara svårt att hålla kalvningintervallerna på önskad nivå. Det är lätt att halka ned en bit i ligan, betydligt lättare än att klamra sig fast i toppen.
Om bröderna nu skulle rasa ner några pinhål verkar det inte vara något stort bekymmer för Sören och Bo, som tycks ta det mesta med ro. Men helt klart är att de tycker att det är roligt att en gång har fått vara i topp bland gotländska mjölkproducenter.
Sist, men inte minst, måste vi naturligtvis redogöra för avkastningssiffrorna. Enligt dessa har bröderna Isberg haft i snitt 40,9 kor. Dessa har i lämnat en mjölkmängd som motsvarar 11 389 kg ECM, alltså energikorrigerad mjölk, per ko.
Resultatet har åstadkommits av en jämn besättning utan de riktiga toppkorna och givetvis helt utan dåliga kor. Till bilden hör att den mjölk som produceras har en ganska hög fetthalt, nämligen 4,5 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om