Vi har kontroll på det här och inga magsjuka kunder
I går varnade länsveterinären för riskerna med den nya äldrematen.I dag garanterar Samhall att maten är bra.Nu bildas en grupp som ska klarlägga hur kallt det ska vara i pensionärernas kylskåp för att maten inte ska bli dålig. Pensionärerna får inte bli oroliga. Det här måste vi snabbt reda ut snabbt, säger Wille Sannegård från Samhall.
Maten ska förvaras i "kylskåpstemperatur", säger Samhall - det kan innebära upp till åtta grader.
Men redan vid temperaturen över fyra grader kan bakterier som orsakar matförgiftning föröka sig, förklarade Lennart Persson.
På Samhall tar man allvarligt på länsveterinärens inlägg. I går reste tre företrädare för företaget och dess matproduktion till Gotland för att förklara sin syn på saken och lugna de gamla.
Vi har kontroll på det här!
Det säger Samhalls företrädare är inte beredda att backa i temperaturfrågan. De håller fortfarande fast vid att maten kan förvaras i åtta grader och ändå ha en god kvalitet efter tolv dagar. De hänvisar till livsmedelsverkets regler, men också till det faktum att de tillverkar en miljon matportioner om året och har arbetat med denna produkt i tio år utan rapporter om magsjuka kunder.
Länsveterinären är ju livsmedelsverkets representant på Gotland, så vi måste ju hålla oss till samma regelverk, konstaterar Wille Sannegård som är kommunikationsdirektör på Samhall.
<span class=MR>Inrättar referensgrupp</span>
Vid gårdagens presskonferens föreslog Samhalls företrädare att man snabbt ska inrätta en referensgrupp som kan reda ut begreppen kring vilka regler och vilken kylskåpstemperatur som ska gälla. Allt för att de 300 pensionärer som tar emot maten ska känna sig trygga. Länsveterinären kommer att tillfrågas om han vill delta i en sådan grupp, men även kommunens företrädare kommer att vara med.
Samhalls representanter menar att länsveterinären inte har kunskap om den produkt som levereras till de gamla på Gotland. Det handlar inte bara om mat som tillagats och kylts ned, utan om mat som snabbkylts och som inte kommit i kontakt med andra livsmedel på vägen mot förpackningen i en gasblandning utan syre.
Just den här metoden tillämpas för exempelvis falukorv och köttbullar som säljs i butik. De kan förvaras i åtta grader, förklarar Samhalls kökschef Henrich Marx.
<span class=MR>Viftar inte bort risker</span>
Han understryker att Samhall inte vill vifta bort de risker som ligger i bakterier och mikroorganismer i maten. Skandaler på äldreboenden där flera gamla avlidit till följd av matförgiftning har fått alla att inse att bakterier ska tas på allvar. Men Heinrich Marx betonar att om det är någon mat som utsätts för risken att bli dålig, så är det det gamla systemet med varmhållen mat som förut tillämpades på Gotland.
<span class=MR>Samhalls rekommendation</span>
Från Samhall ger man i dag sina kunder följande rekommendationer:
t Förvara maten i obruten förpackning i en kylskåpstemperatur på högst åtta grader.
t Värm maten ordentligt (enligt anvisningarna) före måltiden.
t Spara inte på rester längre än till dagen efter det att förpackningen öppnades.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!