- Viktigt att samarbeta kring cancerforskning
- Hjärncancer är en ganska ovanlig form, därför måste man samarbeta om forskningen, ingen har jättemånga fall.Det säger Bursbördiga Beatrice Malmer som under veckan deltagit i och samordnat 30-talet hjärncancerforskares möte i Visby.Hon är även europeisk ordförande för sällskapet, man har nämligen också en amerikansk och mötena sker varannan gång i Europa, varannan i USA.
- Vi har ett möte om året i Europa och ett i USA, nästa blir i november i Orlando, Florida. Från början blev de medlemmar som rekommenderades eller hade publicerat intressanta data om varför människor får hjärntumörer men nu får alla vara med som är intresserade av forskning på området, det är en öppen grupp.
I Sverige drabbas ca 600 av elakartade hjärntumörer årligen, 1 400 av godartade.
Överläkare Beatrice Malmer arbetar nu med forskning omkring ärftlighetens betydelse.
- Jag vet nu att vi får pengar för en stor studie om kopplingsanalys, om det finns gener som kan förklara varför vissa får hjärntumörer.
Lyckat
Att årets europeiska möte förlades till Visby var förstås ingen slump.
- Jag kände att det var Visby som jag bäst visste hur man skulle genomföra en konferens i.
Och resultatet har blivit mycket lyckat.
- Deltagarna är otroligt nöjda. Det tycker att stan är fantastisk med sin medeltida omgivning. Och det betyder mycket för det framtida samarbetet om man har en bra miljö där folk blir glada och nöjda, liksom för framgång i arbetet.
Och arbetet, det har Beatrice Malmer i vanliga fall i Umeå. Där är hon onkolog, cancerläkare och forskare vid universitetet. Men hon är således född och uppväxt i Burs.
- Jag flyttade 1985 så nu har jag bott lika länge i Västerbotten som på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!