1 031 förstagångsväljare får lägga sin röst i tre val

Var ska Svenska kyrkan lägga kraften de närmaste fyra åren? Vem och vilka vill de röstberättigade ge sitt förtroende?
I det förra kyrkovalet för fyra år sedan röstade knappt 9 procent av Svenska kyrkans medlemmar i Visby domkyrkoförsamling.
Rösträttsåldern är 16 år och till detta val finns 1 031 förstagångsväljare i Visby.

Gotland2005-08-30 06:00
13 000 kuvert med information om kyrkovalet skickas nu till hushåll och företag i Visby domkyrkoförsamling. Drygt 14 500 röstberättigade över 16 år får därmed direkt information i brevlådan om vad som gäller i detta kyrkoval. I brevlådan har också lagts tidningen Amos med en lokalt anpassad valbilaga.
- I Visby domkyrkoförsamling kan de röstberättigade göra tre val. Lokalt väljs ledamöter till kyrkofullmäktige i församlingen. På regional nivå väljs ledamöter till stiftsfullmäktige i Visby stift och på nationell nivå väljs ledamöter i kyrkomötet.
Leif Molthon, som är valnämndens ordförande i Visby domkyrkoförsamling, berättar om valnämndens uppgift att skapa förutsättningar för och se till att kyrkovalet fungerar. På valdagen, den 18 september, finns han på plats i församlingshuset som är en av fyra röstlokaler i domkyrkoförsamlingen.
För att kunna rösta behövs ett röstkort som skickas ut i en separat försändelse till alla röstberättigade. Dessutom behövs valsedlar och dessa finns på plats i vallokaler och på församlingsexpeditioner. Man röstar på en nomineringsgrupp, motsvarigheten till partier i de allmänna valen.
- Olika nomineringsgrupper skapar egna listor, förklarar Leif Molthon. Vissa samlar företrädare för olika politiska partier, som Centern, Miljöpartister i Svenska kyrkan och Kristdemokrater i Svenska kyrkan, medan andra, som POSK, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan respektive Kyrklig samverkan i Visby stift, samlar personer oavsett partitillhörighet.

Röstlokaler
På röstkortet anges i vilken röstlokal som man ska gå till för att rösta på valdagen. För medlemmarna i Visby domkyrkoförsamling är det församlingshuset vid Domkyrkan, Visborgskyrkan, Terra Novakyrkan och S:t Mikaels kapell som gäller.
- Det går också bra att förhandsrösta vid olika tidpunkter. I Domkyrkoförsamlingen sker förhandsröstning vid församlingsexpeditionen vid domkyrkan. För den som inte kan rösta på annat sätt finns också möjlighet till brev- och budröstning.
För brevröstning och budröstning ska två personer bevittna valsedlarna, som finns att hämta på församlingsexpeditionen, vilka sedan läggs i kuvertet. Detta ska postas i god tid för att vara framme hos mottagaren senast den 14 september, eller lämnas av bud i vallokalen på valdagen.
Den 18 september kommer representanter för stiftets olika valnämnder att finnas på plats vid respektive röstlokal. Som ordförande i valnämnden för Visby domkyrkoförsamling Leif Molthon att närvara i vallokalen vid Domkyrkan.
- Till uppgifterna för ordförande och vice ordförande i varje valnämnd hör att räkna valsedlar och rapportera in rösterna till stiftskansliet. Det är ett arbete som bör vara klart redan på söndagskvällen den 18 september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!