1 870 nya åretrunt- boende på Sudret

Länsstyrelsens annons om 2 000 nya åretruntboende i Sundre lockade närmare 200 personer till Kettelvik i går. De nya innevånarna är paddor influgna från Västkusten och landshövding Marianne Samuelsson fick äran att välkomna dem på gotländsk mark.

Gotland2005-09-22 06:00
Det är femtio år sedan de sista naturligt förekommande grönfläckiga paddorna försvann från Kettelvik i Sundre. I måndagskväll landade 1 870 paddor tillsammans med herpetologerna Claes Andrén från Universeum i Göteborg och Christer Larsson från Nordens Ark på Visby flygplats. De fem centimeter små grönfläckiga paddorna transporterades till pensionat Holmhällar där de tillbringade natten medan Claes och Christer gav sig ut i natten på paddspaning.
- Det är nu tredje året vi sätter ut nya paddor i Kettelvik och vi var nyfikna på om vi kunde hitta några som överlevt från tidigare utplanteringar, säger Claes omgiven av skolbarn och andra nyfikna.

Många ville se
Närmare 200 personer hade i går förmiddag samlats nedanför stenmuséet i Sundre för att bevittna årets paddutsättning där landshövding Marianne Samuelsson fick äran att tömma den första lådan.
Elever från Öja skola och Malmaskolan i Klintehamn hade läst på i förväg och vetgiriga barn med förstoringsglas i händerna kunde nu studera paddor på nära håll. Claes Andrén var dock tvungen att meddela att några paddor inte hade kunnat hittas under natten. Men de finns där, det är han säker på. Förra året hittades åtminstone en fullvuxen grönfläckig padda. Totalt har man släppt ut omkring 5 000 små paddor på platsen.

Upprustat
Inför årets utsättning har markerna restaurerats, dammarna där det är meningen att paddorna ska föröka sig i till våren har grävts ur och lamm betar strandängen som ligger precis i anslutning till havet. Länsstyrelsen har lagt ungefär 40 000 kronor på dammarna och Nordens Ark och Universeum har tillsammans haft kostnader på 100 000 kronor för att föda upp paddorna.
Varför är det då så viktigt att de finns just här på Gotlands sydspets?
- Det är livskvalité är att ha vackra och spännande djurarter men det här är också en symbolisk handling för att visa ungdomar att vi bryr oss och tar ansvar för framtiden. säger Claes Andrén.
Den grönfläckiga paddan är mycket sällsynt men förekommer kustnära i områden med hög salthalt. För att få bättre kunskap om hur den gotländska stammen klarar sig kommer högskolan på Gotland att låta ett antal studenter följa paddorna i fält. För den som själv vill försöka hitta en grönfläckig padda rekommenderar Claes Andrén ett besök vid Kettelvik i maj. Då ska man förhoppningsvis höra ett jämnt drillande ljud i natten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om