100 boende fick evakueras vid våldsam brand i Visby
Det var vid halv två-tiden natten till tisdagen som en kraftig brand utbröt i kommunens depåträdgård, f d Linds växthus, i Visby. När räddningstjänsten kom till platsen bedömdes risken som stor att lägenheter skulle fyllas med rök och att de boende i kvarteret Melonen riskerade att bli rökskadade, cirka 100 personer utrymdes och fick lämna sina lägenheter. Byggnader på cirka 2500 kvadratmeter brann ned helt och under tisdagen pågick eftersläckningsarbetet. En person uppges ha blivit rökskadad under branden och fick uppsöka sjukhus.
Allan Sirland är numera pensionär och berättar att han en gång har utbildat sig till brandchef.
Sirland berättar att han alltid brukar ha sitt fönster öppet eftersom han har hjärtproblem och vill ha extra syra.
Vinden låg på bort från mina fönster vilket gjorde att röken inte kom in i lägenheten, säger Allan Sirland.
Det fanns ingen anledning att bli rädd resonerade Allan Sirland som från sitt fönster hade en bra överblick över brandplatsen:
Det fanns föga brännbart i växthusen.
<span class=MR>"Folk var oroliga"</span>
Sirland gick ut på sin balkong som är på den andra sidan av huset från brandplatsen och upptäckte att det var många andra av de boende som befann sig utomhus, de verkade upprörda och oroliga. Han tog på sig morgonrocken och gick utomhus för att kunna bedöma situationen.
Från min position kunde jag inte se någon brandkår, berättar Sirland.
Senare gick han runt kvarteret och fick se räddningstjänsten i fullt arbete uppe vid Irisdalsgatan.
Det var kraftig rökutveckling och det kunde vara giftiga gaser i samband med detta, påpekar Sirland.
Lugnad av att se räddningsmanskapet i arbete och att se att de hade brandförloppet under kontroll gick Allan Sirland hem igen och lade sig att sova. Klockan fem på morgonen vaknade han av att en uniformerad man stod i hans sovrum, mannen var förvånad över att Sirland låg där och sov. Den uniformerade mannen var en polisman som rådfrågade sitt befäl innan han gav Sirland klartecken att somna om.
Branden utvecklade sig precis som jag hade bedömt det, konstaterar Allan Sirland.
Glaset i lägenhetens sovrumsfönster sprack av eldens hetta men i rummet bredvid var glaset helt. Däremot har persiennerna där blivit förvridna av värmen, berättar Sirland.
Jag bedömde redan när vi kom till brandplatsen att det fanns risk för de intilliggande hyreshusen. Det var flammor som var högre än husen. Vi fick inrikta oss på att hindra eldens spridning och gå in för att bara skydda, sa räddningsledaren Jonatan Ahdrian på tisdagsmorgonen.
Räddningstjänsten i Visby var först på plats med två brandbilar. Senare kom förstärkning från räddningstjänsten i Slite och Klintehamn samt från ett av öns räddningsvärn.
Jonatan Ahdrian berättar att växthusen hade plastglas och elden fick ett väldigt snabbt förlopp.
Ahdrian lade märke till att i många av lägenheterna bredvid hade de boende sina fönster öppna p g a sommarvärmen. Detta gjorde att risken för att lägenheterna skulle fyllas med rök var stor. Polisen var på plats med åtta man samtidigt som räddningstjänsten och började genast utrymma de intilliggande fastigheterna.
Cirka 100 hyresgäster fick gå ut i natten och polis spärrade av runt brandplatsen så att ingen skulle komma till skada.
Polismannen Mattias Johansson berättade på tisdagsmorgonen att de boende hade skött sig mycket bra under branden.
<span class=MR>Informationsmöte</span>
På tisdagsmorgonen samlades hyresgästerna till ett möte i kvarterslokalen där information gavs av räddningsledare, polis, Gotlandshem samt representanter från de olika försäkringsbolagen.
Vid detta möte konstaterade verksamhetschefen vid Gotlandshem, Göran Palmqvist, att räddningsmanskap och polis borde ha en eloge eftersom man hade skött allt på ett förträffligt sätt under branden.
Jag trodde aldrig att vi skulle klara oss undan skador på våra fastigheter eftersom branden var så kraftig, sa Göran Palmqvist.
De enda skadorna i kvarteret Melonen begränsade sig till spräckta fönsterrutor i de lägenheter som alldeles intill branden. Många av de boende påpekade vid mötet att fanns en stark lukt av brandrök i deras lägenheter.
De boende varnades för att ha fönster öppna under eftersläckningsarbetet eftersom rökutvecklingen ännu var kraftig.
I växthusen har tekniska förvaltningens gatu- och markavdelning drivit upp de plantor som nu placerats ut i kommunens olika planteringar.
Trädgårdsmästaren Sune Melander berättar att växthusen vid tillfället var tomma och hade sanerats eftersom nya växter skulle levereras dit.
Förutom växthusen eldhärjades lokalerna där omsorgen har sin verksamhet samt kommunens serviceverkstad där man reparerar lekplats- och parkutrustning.
Brandorsaken är tillsvidare okänd.
Polisens tekniker påbörjade sitt utredningsarbete på tisdagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!