100 gotländska kvinnor porträtteras i ny bok

Gotländska kvinnor är bäst i landet på att starta företag. I boken "Våga våga" berättar 100 kvinnor om hur de fick modet att starta eget.

Caisa Gyllgårde och Annika Gustavsson går igenom utkasten. De sista detaljerna ska sättas på plats innan den cirka 300 sidor tjocka boken kan gå i tryck.

Caisa Gyllgårde och Annika Gustavsson går igenom utkasten. De sista detaljerna ska sättas på plats innan den cirka 300 sidor tjocka boken kan gå i tryck.

Foto: Malin Stenström

Gotland2021-11-07 08:02

Det var i början av 2019 som telefonen ringde. På ena sidan linjen fanns den gotländska guldsmeden Annika Gustavsson, på andra sidan en reporter på Dagens Industri.

"Vad är dina tankar om att Gotland toppar listan på antalet nystartade företag av kvinnor? Ni är bättre än Stockholm!", konstaterade reportern.

Och där såddes ett frö. Det här ska bli en bok.

– En otrolig nyfikenhet väcktes inom mig. Vad är det för krafter som finns på Gotland? Och om vi är bäst, vem vill inte lära sig av oss då? säger Annika Gustavsson.

Hon och kollegan Caisa Gyllgårde slog sina kloka huvuden ihop och fem minuter senare var titeln klar: Våga våga. Tillsammans med fotografen Emma Jönsson Dysell har de fyllt boken med kvinnokamp, lust och inspiration, i form av 100 gotländska kvinnor.

– Att våga är att leva. Vågar du inte krymper du som människa, modet är en muskel som du behöver träna, säger Annika Gustavsson.

När GT träffar två av de tre hjärnorna bakom boken har snart två år gått sedan det där samtalet ägde rum. Pandemin kom med full kraft och ställde flera verksamheter på ända, däribland pappersbranschen. Så ursprungsplanen, att lansera boken i samband med att den kvinnliga rösträtten fyller 100 år 2021, gick i stöpet. Istället har boksläppet skjutits fram till den 8 mars 2022 – internationella kvinnodagen.

Att hitta de här 100 kvinnorna var ganska enkelt. Att välja var desto svårare, menar Caisa Gyllgårde.

– Vi ville få en bredd mellan branscher, bakgrunder, åldrar och från norr till söder.

I boken återfinns en barnmorska, hotellägare, formgivare, lantbrukare, filmskapare, konservator, affärsutvecklare... Alla mellan 22 och 82 år. Där berättar de bland annat om vad det är som gör Gotland så attraktivt för kvinnliga företagare och vilka deras bästa tips är att våga ta steget.

Bokens författare har själva vågat. Många gotlänningar känner igen Annika Gustavsson som guldsmeden på S:t Hansgatan. Men innan hon skolade om sig för åtta år sedan hade hon arbetat inom finansbranschen i tio år.

– Då var jag mellanchef, vilket ofta betyder otroligt stort ansvar och få befogenheter. Jag kom till en punkt där jag behövde besluta mig om jag ville klättra uppåt, nedåt eller ta mig därifrån.

Hon valde det sistnämnda.

– Jag är uppvuxen på landet, i Kappelshamn, och har alltid tänkt att jag skulle bli egenföretagare. Jag vill vara fri och inte behöva anpassa mig efter andras mål och visioner, jag vill ha egna.

Emma Jönsson Dysell bestämde sig tidigt för att bli fotograf, och startade enskild firma redan under studietiden på Gamleby folkhögskola. Hon har drivit företag i 20 år och även om hon då och då haft sina tvivel längs vägen har hon alltid landat i att hon vill vara egen.

Caisa Gyllgårde i sin tur flyttade till Gotland från Stockholm, där hon arbetat med marknadsföring och kommunikation.

– Jag har alltid varit anställd och alltid trivts med det. Men efter att jag flyttat hit och bildat familj fick jag andra mål, och jag sa upp mig i någon slags protest.

Att vara egenföretagare är inte svartvitt, och det är en av sakerna bokens författare vill belysa.

– Den här boken handlar inte om hur framgångsrik man är, eller vad man driver för typ av företag. Den handlar om modet att ta steget, vägen dit och vad man har gått igenom längs vägen. Om vanliga människor som vågat, vilket vi tror gör det lättare för fler att relatera och själv våga, säger Caisa Gyllgårde.

Några kvinnor som bokens författare lyfter fram under intervjun är Jacqueline Ragheb, Sofia Spendler, Inga Lagerquist och Monika Nilsson.

Den förstnämnda föddes i Egypten i år 1984 men flyttade till Sverige i början av 90-talet. Under ett biobesök med klassen föddes hennes dröm om att få jobba med film. På Adelsgatan i Visby kan gotlänningarna kika in i kontoret till filmproduktionsbolaget Rumblewood, där hon är vd och regissör.

Sofia Spendler i sin tur är salongägaren som vid ung ålder startade eget, hennes kritiker till trots. Hon var bland annat först med brazilian wax på Gotland, vilket väckte stor skepsis bland omgivningen.

Inga Lagerquist är IT-konsulten som blev fettfabrikör. Under namnet "Oslagbart bra fett" säljer hon ister och talg.

Den sistnämnda, Monika Nilsson, är lammbonden på Rommunds gård i Gammelgarn som blev en pionjär inom näthandeln när hon lanserade en nätbutik redan år 1999.

Vad som fick dessa fyra kvinnor, och 96 andra, att våga kommer boken att förtälja.

Företagande på Gotland

På Gotland finns det runt 9 500 verksamma företag. Det gör att Gotland ligger högt i Sverige med en befolkning där 16 procent är företagare och det startas ungefär mellan 300 och 450 nya företag årligen på Gotland. Av alla län i Sverige hade Gotland år 2019 högst antal företag startade av kvinnor.

Fakta: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!