100 kommunala byggprojekt – samtidigt

Teknikförvaltningens projektavdelning har många bollar i luften. Omkring hundra bollar närmare bestämt. 2019 är något av ett rekordår.

Den framtida stadsdelen Visborg behöver också vatten och avlopp.

Den framtida stadsdelen Visborg behöver också vatten och avlopp.

Foto: Grafik Region Gotland

Gotland2019-11-26 06:55

Omkring 60-70 samtidigt pågående projekt har varit standard för teknikförvaltningens projektavdelning. Antalet har stigit på senare tid, till rekordmässiga 120 projekt tidigare i år. Några är avslutade och siffran ligger nu på omkring 100.

Allt detta är dock inte påbörjade nybyggen. Mycket är ombyggnation, annat kan handla om att utreda förslag. Men bråda dagar är det, oavsett.

– Vi gör allt från förstudier till färdiga byggen och jobbar som en intern konsultgrupp inom regionen. Vi är 17 personer i dag, men skulle behöva vara fler, säger avdelningschefen Torbjörn Ihse.

Han är samtidigt stolt över det jobb hans medarbetare gör.

– Vi jobbar mer proffsigt i dag, med bättre utredningar.

Vissa tycker att det offentliga gör för mycket av just det och därför jobbar ineffektivt. Men inte Torbjörn Ihse.

– Verksamheterna har ibland bråttom, men då får vi stå upp och säga vi måste utreda först, för att rädda investeringsmedel. Visst kostar det att utreda, men det är mycket dyrare att bygga fel.

Vad består då dessa 100 aktuella projekt av? "Lite allt möjligt", är projektchefens svar.

Mycket är på gång inom vård och omsorg. En ny akutmottagning och uppdateringar på Korpenområdet tillhör de större planerna.

Skolvärlden har också stora behov. Alléskolans om- och tillbyggnad är ett omfattande exempel, där 80 miljoner kronor preliminärt har avsatts.

Sedan har vi allt inom vatten och avlopp. Ljugarns och Katthammarsviks reningsverk ska byggas om, och Lickershamn får dricksvattenreservoarer. Långa ledningar behövs från Mölner till Tofta samt från Alva till Ljugarn.

Utbyggnaden av Visborg behöver också planeras. Det kan bli aktuellt med en egen spillvattenlösning där, likt den i området Brodösen på Terra Nova, som GT tidigare har skrivit om. Även en större förstudie när det gäller hela Visbys VA-försörjning pågår.

VA-projekten skiljer sig en del från övriga områden.

– VA-taxan, inte skattepengar, ska finansiera dem. Men vi ska inte slösa med VA-kollektivets pengar heller, så kloka förstudier behövs ändå.

Totalt sett får vi bilden av ett omfattande samhällsprojekt. Vilket kan te sig märkligt, med tanke på aktuella sparpaket inom regionen.

– Vi vet inte ännu vad det innebär. Det har ju hänt förr att politikerna sagt stopp till planerade projekt, när ekonomin tryter, men det är den verklighet vi tjänstemän lever i, säger Torbjörn Ihse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!