100 miljoner till Gotland under Gotland Grand National

En bra september och oktober. Det förutspår Gotlands förenande besöksnäring (GFB) för hösten. Ett av dragplåstren är motorfesten GGN förstås.

GGN räknar med rekordår. Varenda hotellrum är bokat.

GGN räknar med rekordår. Varenda hotellrum är bokat.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Gotland2022-09-20 08:00

Höstarna 2020 och 2021 var riktigt bra år för gotländsk besöksnäring. Enligt Frida Ganshed på GFB är utvecklingen positiv för ön även denna höst.

– Det ser bra ut som jag har förstått det. Både vad gäller bokningar för hotellen, grupper och konferenser i september och oktober, säger hon.

undefined
Enligt Frida Ganshed ser hösten bra ut för Gotland. Åtminstone om man ser till september och oktober.

Frida Ganshed fortsätter:

– Vi har tittat så långt fram som till mitten av november och kikat bland annat på höstlovet som är en sådan tid på året som har ökat ganska mycket de senaste två åren. Så vi hoppas det ska bli ett bra höstlov även i år. 

På Nordic Sport & Event, som arrangerar världens största endurotävling GGN, känner man inte heller av de kärva tiderna. Evenemanget lockar deltagare som aldrig förr och man räknar med rekord. Det betyder många sköna miljoner till ön.

– Nu när vi är uppe i över 3 000 anmälda förare så innebär det att cirka 10 000 kommer till ön. För varje person som kör är det 2,5 som reser med – det är familj och vänner och servicepersonal. Och i år är GGN hetare än någonsin: Vi har räknat på 28 000 gästnätter och kanske rentav 30 000. Det snuddar runt 100 000 000 kronor i resa, bo, äta och shoppa, säger Conny Bohlin som är tävlingsansvarig på GGN.

undefined
Conny Bohlin är tävlingsansvarig på GGN. Han säger att evenemanget kommer leda till i runda slängar 100 miljoner i intäkter för den gotländska besöksnäringen.

Hur smockat blir det på ön?

– Alla hotellbäddar är fullbokade och det genererar i sin tur att VIC-tvätten får tvätta alla sängkläder och att även restaurangerna är fullbokade. Sen får byggföretagen att göra för att bygga om krogarna som gått bra. Vill man ha ett boende under GGN är det inte lätt att fixa i dag.

Men generellt är resemönstren allt svårare att förutspå.

– Folk bokar både hotell och båtar senare än förr. Det är en nationell trend som gäller alla destinationer i Sverige. Så jag skulle säga att det är lite för tidigt för att uttala sig om november och december, säger Frida Ganshed.

Enligt GFB är det även för tidigt att avgöra om inflation och skenande elpriser kommer påverka besöksnäringen.

– Det märks inte än. Men det är väl det som vi kommer vara uppmärksamma på framåt. De senaste siffrorna vi kan titta tillbaka på är för juli och där är Gotland ett av få län som klarar att behålla 2021 års numerär.

undefined
Sofia Munkhammar är vd på Strand Hotel. Hon säger att hösten ser bra ut men att folk bokar allt senare. Så det blir myckert pusslande.

Även för hotellen ser det alltså ljust ut. Sofia Munkhammar, vd på Strand Hotel, bekräftar dock GFB:s bild av att besökarna bokar allt senare.

– Förut gällde det bara logi men nu har det spritt sig till konferenser också. Många ringer bara några dagar innan mötet ska vara. Och det kan vara väldigt stora grupper, upp mot 70-100 personer, med väldigt kort varsel. Men månaderna i närtid, september och oktober ser jättebra ut. Både på logi och konferenser. Det följer det som vi planerat för året och hur det såg ut i fjol, säger hon.

Vad innebär det för er?

– Det kräver lite mer planering och koordinering. Men oftast lyckas vi pussla ihop det även när det är kort framförhållning.

undefined
Visbydagen brukar vara välbesökt.

Frida Ganshed konstaterar att det inte bara är GGN som drar i höst.

– Tävlingen kommer som alltid vara välbesökt och det är det stora såklart. Annars är det mer företagsevent och konferenser. Bland annat kommer Svenskt Vatten ha en kongress på Wisby Strand. Och sen har vi Visbydagen förstås.

Vad betyder det här för ön?

– Det är jätteviktigt. Inom besöksnäringen vill vi driva på för att få fler stora reseanledningar till Gotland. Vi behöver hitta sätt som gör att man kan åka hit även under veckorna. Konferenser har man ju då medan Gotland Grand National är en helgaktivitet.

Så tjänar ön på turismen

Enligt en rapport från teknikkonsultföretaget WSP genererar turismen 157 miljoner kronor i intäkter till Region Gotland årligen. Samtidigt kostar den i runda slängar 27 miljoner kronor.

Den största summan intäkter kommer från skatteintäkter från direkt eller indirekt sysselsatta inom turistbranschen.

I rapporten redovisas besöksnäringen på Gotland stå för 3,2 procent till bruttoregionalprodukten, BRP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!