100 personer ska märka flyttfåglar på ön

Gotland2006-02-25 06:00
Även om det inte är flyttfåglarna som för fågelinfluensan till Sverige så kommer man att iaktta försiktighet i samband med årets ringmärkning.
Många av de fåglar som flyttar genom länder smittade av fågelinfluensan H5N1 passerar Gotland. Under våren kommer uppemot 100 personer att hantera fåglar i samband med ringmärkning. God hygien, samt tvätta händerna med tvål och vatten, är de direktiv som hittills gått ut till ringmärkarna.
Thord Fransson är chef på Ringmärkningscentralen i Stockholm. Under många år har han varit med och samlat in fakta om de flyttande fåglarna genom ringmärkning. I vår får forskarna dessutom en unik inblick i hur fågelvirus sprider sig när miljontals flyttfåglar är i rörelse. På grund av fågelinfluensan H5N1 har EU uppdragit åt sina medlemsländer att ta smittprover från flyttande fåglar. Sverige har förbundit sig att under 2006 samla in 4 000 prover. Analysen av dessa är kostsam och därför riktas provtagningen framför allt på änder och svanar, hos vilka man i andra länder konstaterat H5N1.
- Efter det här året kommer vi att få en helt annan bild av fågelinfluensans utbredning. Det blir ett nyckelår, säger Thord Fransson.

Precis som andra år kommer i vår tusentals frivilliga ornitologer över hela landet att fånga in flyttande fåglar för ringmärkning. På Gotland rör det sig totalt om närmare 100 personer som ska hantera de fåglar som fångas i nät och sedan förses med ring. I nuläget finns inga planer på att ställa in ringmärkningen. Detta trots att fåglarna ofta flyttar genom smittade länder innan de hanteras med bara händer av den personal som fångar in dem.
- Risken att få en överföring av smitta är oerhört liten, säger Thord Fransson.
Han menar att fåglarna ofta är bärare av allt från salmonella till kamfyllobakter och detta utan att någon person blir smittad.
Men nya riktlinjer har gått ut till de som ska hantera årets flyttfåglar. God handhygien, tvätta med tvål och vatten och eventuellt med något antiseptiskt medel.
Men direktiven kan komma att ändras. Det så kallade "zoonosrådet", bestående av bland annat Statens veterinärmedicinska anstalt, Smittskyddsinstitutet och Socialstyrelsens smittskyddsenhet, följer kontinuerligt utvecklingen av smittan i Europa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om