100 tjänster ska bort inom vården

100 tjänster ska bort inom den gotländska vården. Prognosen för 2010 pekar på ett underskott på 50 miljoner kronor, och i går klubbade hälso- och sjukvårdsnämnden igenom att antalet anställda måste minska drastiskt.- Det kommer att märkas, säger nämndordföranden Per-Olof Jacobsson (c).

Skär. Informatören Magne Hovland, nämndordföranden Per-Olof Jacobsson och förvaltningschefen Ann-Christin Kullberg meddelade i går att vården på Gotland måste minskas med 100 tjänster. "Det kommer att märkas", medger ordföranden.foto: bengan zettergren

Skär. Informatören Magne Hovland, nämndordföranden Per-Olof Jacobsson och förvaltningschefen Ann-Christin Kullberg meddelade i går att vården på Gotland måste minskas med 100 tjänster. "Det kommer att märkas", medger ordföranden.foto: bengan zettergren

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2010-04-13 04:00
Den första delårsrapporten för innevarande år visar på 11,2 miljoner kronor minus. Om året fortsätter i den takten, kommer underskottet att sluta på runt 50 miljoner kronor.

Planen: att komma ikapp
- Om vi gör allt det vi gör i dag, utan förändringar, räknar vi ändå med en kostnadsökning på 20-25 miljoner kronor per år, bland annat på grund av att läkemedelskostnaderna stiger, säger förvaltningschefen Ann-Christin Kullberg.
- De här årliga kostnadsökningarna plus nya besparingar gör att vi aldrig kommer ikapp.
Nu är dock planen att man ska komma just ikapp. En ny organisation och 100 färre anställda hoppas man ska ge önskad effekt. Exakt var de 100 tjänsterna ska dras, är dock upp till förvaltningen att bestämma.

Arbetsuppgifter försvinner
- Vi är inte rätt personer att säga hur många på varje avdelning som bör försvinna. Den kunskapen finns inom verksamheten, säger Per-Olof Jacobsson om varför politikerna inte preciserar sig i större utsträckning.
Och gotlänningarna kan komma att märka av neddragningen, till cirka 1 300 anställda, medger såväl Per-Olof Jacobsson som Ann-Christin Kullberg.
- Det går inte att säga hur det märks, men det går inte heller att säga att ingen kommer att märka något, säger Per-Olof Jacobsson.
- Det är viktigt att vi också tar bort arbetsuppgifter. Vi kan inte bara ta bort personal och kräva att de som är kvar springer fortare, resonerar Ann-Christin Kullberg.
Ett beslut som återstår för förvaltningschefen att ta, är det angående omorganisationen.
- Det är ett chefsbeslut, mitt beslut, men det är en så viktig fråga att jag vill ha nämnden bakom mig, säger Ann-Christin Kullberg.

Rekrytering av chefer
Innan beslutet klubbas igenom ska bland annat en riskanalys och andra analyser av samordningen färdigställas. Förslaget på ny organisation har kritiserats kraftigt av bland andra Gotlands läkarförening, kritik som förvaltningen också vill lyssna på och gå igenom innan beslut fattas.
Målet är en större tydlighet i besluten, och bland annat ska antalet chefer inom verksamheten minskas.
- Nu har vi elva chefer bara på lasarettet. I det nya systemet blir det tre, säger Ann-Christin Kullberg.
- Vi vill styra om och kunna följa patientflödet på ett annat sätt. Det är när inte flödet eller kommunikationen fungerar som vi får problem. Vi måste arbeta smartare.
Redan i nästa vecka påbörjas rekryteringen av sju chefer inom den nya organisationen, bland annat en sjukvårdschef - en ny tjänst motsvarande ett slags "driftschef" för bland annat primärvård och psykiatri, där det i dag finns två chefer.

Balans om två år
Hela omorganiseringen och de planerade varslen beräknas ta ett par år att genomföra.
- Jag tror att kommunledningen tycker att det är okej om vi har en budget i balans om två år, säger Per-Olof Jacobsson.
- Det är spännande, och jag tror att vi är något bra på spåren, uttrycker Ann-Christin Kullberg stundande besparingar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om