1000 försvinner från regionen inom sju år - "Utmaning"

Stora pensionsavgångar är en utmaning för Region Gotland. Sedan 2016 har 800 slutat och om sju år har ytterligare 1000 anställda tackat för sig.

HR-direktör Lotta Israelsson har 1 000 medarbetare som går i pension till och med år 2027. En utmaning att återbesätta och behålla kompetensen, menar hon.

HR-direktör Lotta Israelsson har 1 000 medarbetare som går i pension till och med år 2027. En utmaning att återbesätta och behålla kompetensen, menar hon.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2021-01-08 09:00

Till och med år 2027 räknar Region Gotland med att 1 000 av dagens 6 700 anställda har gått i pension och lämnat sina jobb. Med en befolkning där allt fler är pensionärer blir det en utmaning att rekrytera nya.

– Vi behöver jobba med återbesättningen, det är verkligen en utmaning och vi kommer inte att kunna återanställa alla, säger Lotta Israelsson, HR-direktör på Region Gotland.

Beräkningar från Sveriges kommuner och regioner, SKR, visar att omkring 100 personer per år inte kommer gå att hitta på den gotländska arbetsmarknaden. Befolkningen har helt enkelt blivit för gammal, med för få i arbetsför ålder.

Under 2020 valde 166 anställda att gå i pension hos Region Gotland, varav 16 vid nyår. Många har jobbat länge och tar med sig kompetens och många års erfarenheter när de går hem.

– Vi behöver verkligen jobba med vår kompetensförsörjning, säger Lotta Israelsson.

Att 1 500 medarbetare tvingats jobba hemifrån under pandemin har inte gjort att fler än vanligt valt att gå i pension.

– Tvärtom, jag upplever att man har kavlat upp ärmarna och verkligen bidragit med kompetens, det visar på stolthet över de viktiga jobb vi har, säger hon och menar att många har fått tänja på gränserna då det har varit hög arbetsbelastning.

För att lösa utmaningen med alla pensionsavgångar hoppas regionen att fler väljer att jobba kvar, även efter pensionsåldern. Att erbjuda heltidsanställningar för de som jobbat deltid, och nya tekniska lösningar, är andra sätt.

Sjuksköterskor, ämneslärare, förskolelärare, läkare, chefer och medarbetare inom vård och omsorg är utpekade bristyrken de närmaste åren, där många blivande pensionärer finns hos socialförvaltningen.

– Vi har de närmaste sju åren 260 pensionsavgångar. Det är lite fjärilar i magen, samtidigt som jag tycker att det är inspirerande för att vi gör det här tillsammans och det finns en enorm vilja att ge den service vi har i dag även i framtiden till våra brukare, säger HR-chef Roger Nilsson.

Coronapandemin, menar både han och Lotta Israelsson, kan ha fått en oväntad positiv effekt för rekryteringarna framåt. Det råder högt tryck till exempelvis sjuksköterskeutbildningar och många medarbetare väljer olika former av kunskapslyft för att kunna ta andra jobb inom regionen.

– Nu är våra yrken väldigt mycket under lupp och många ser att man kan bidra till samhälle på ett positivt sätt, säger Roger Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!