1000 kronor eller livet om du inte syns i mörkret

Reflexer är en förbrukningsvara, de blir gamla och måste bytas ut. De ska vara godkända enligt vissa kriterier men företagstryck kan sänka funktionen. Och de du själv syr på kläderna är inte kvalitetsmärkta alls.

Gotland2004-01-23 04:00
Trots att det är färre som är ute och vandrar under kvällen och natten, inträffar 40 procent av alla trafikolyckor med gående inblandande när det är mörkt ute.
Om du cyklar utan att ha tillräckligt med lampor eller reflexer kan du blir bötfälld på upp till ett tusen kronor. Men det finns inga liknande regler för en person som är ute och går i det becksvarta.
­ Det borde ligga i självbevarelsedriften och i allas intresse att bära reflex. Det är klart dumt att inte ha det den här tiden, säger Pelle Setterwall, trafikpolis i Hemse.
Han och hans kollegor brukar ha ett gäng reflexer i bilen som de delar ut till ungdomar och barn som syns dåligt i trafiken.
Reflexer är en förbrukningsvara och måste därför bytas ut med jämna mellanrum. Ett sätt att se om en reflex har blivit dålig är att jämföra den med en ny. Häng dem intill varandra i ögonhöjd i ett mörkt rum, lys på dem med ficklampa på minst fyra meters avstånd, om den äldre syns sämre bör du kasta den.
Med en bra reflex syns du på ungefär 125 meters avstånd från en bil som har halvljuset på. Utan reflex kan man säga att du förlorar hundra meter och föraren hinner inte upptäcka dig förrän du är cirka tjugofem meter från bilen.
En reflex klassas som personlig skyddsutrustning och ska därför vara CE-märkt vilket innebär att den ska uppnå särskilda kvalitetskriterier. Därför genomför produkttillverkaren olika test för att se hur reflexen tål förslitning, olika temperaturer och ljusstyrka.
Men de reflexband du köper på syaffären till kläder är inte godkända. Enbart den färdiga produken kan vara CE-märkt. Dock kan företagstryck på reflexer sätta ned funktionen oavsett om de är godkända eller inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om