108 anställda erbjuds att sluta

Många kommunanställda kommer att förlora sina jobb i år.108 av dessa kommer att erbjudas avtalspension eller avgångsvederlag.Det beräknas kosta Gotlands kommun minst 44,5 miljoner kronor. Och mer lär det bli de kommande åren.

Foto:

Gotland2008-01-25 04:00
Nedläggningen av skolor, besparingar inom sjukvården och räddningstjänsten samt nedläggningen av Arbetscentrum får under året konsekvenser för människor anställda av kommunen.
Hälso- och sjukvården ska minska sina kostnader med 40 miljoner kronor jämfört med var vården kostade förra året.
Under 2008 räknar man med att minska antalet anställda med 100. Av dessa beräknas hälften kräva särskilda åtgärder såsom erbjudande om tidig pensionsavgång, avgångsvederlag eller särskild avtalspension.
Inom hälso- och sjukvården kommer 20 sjukvårdsbiträden, undersköterskor och skötare att beröras av detta, liksom tio sjuksköterskor, distriktssköterskor och barnmorskor. Fem som arbetar med ekonomi eller i kök och lika många på den administrativa sidan berörs. Utöver det tio personer inom andra yrkeskategorier.
Det kostar kommunen runt 21 miljoner kronor att köpa ut dessa 50 anställda.

Stort överskott förra året
Inom barn- och utbildningsförvaltningen förväntas nästan lika många köpas ut. Beräkningarna visar på 26 lärare i grundskolan, nio barnskötare, en lärare i särskolan och 13 på gymnasiet. Kostnaden beräknas bli ungefär densamma som inom sjukvården, alltså drygt 20 miljoner kronor.
I och med att Arbetscentrum läggs ned erbjuds sex arbetsledare och två arbetskonsulenter avgångsvederlag eller avtalspension i år. Det kostar kommunen tre miljoner kronor.
En brandman köps också ut och det beräknas kosta 250000 kronor.
Totalt för i år räknar kommunen med att detta kostar minst 44550000 kronor. Denna kostnad bokförs nu på förra årets budget eftersom man räknar med ett stort överskott, över 100 miljoner kronor.
Men förändringarna av skolan kommer att kosta miljoner i avgångsvederlag och avtalspensioner även de kommande två åren.

Fler får gå 2009 och 2010
Hur mycket det blir är osäkert, men enligt de beräkningar som finns i dag så handlar det om ett 40-tal lärare och barnskötare till en kostnad av närmare 20 miljoner kronor under 2009 och 2010.
-Men det är osäkert. Det kan ju bli så att övertalig personal söker sig till friskolor eller andra jobb, eller att andra anställda väljer att gå i pension, säger Lena Celion, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Ny förvaltning inrättas
Men det är fler kommunanställda som kommer att förlora sina jobb.
När omstruktureringen av kommunen är klar och myndigheten har flyttat till före detta P18 inrättas en ny förvaltning, en serviceförvaltning gemensam för hela kommunen.
Den förvaltningen ska bidra till att minska kostnaderna och det gör man genom att minska antalet anställda. Hur många som berörs är oklart. Men omorganisationer förväntas leda till att 50 ekonomibiträden, ekonomiföreståndare, fastighetsskötare, ekonomiassistenter och handläggare, it-tekniker, vaktmästare, förrådspersonal och städare blir övertaliga och har rätt till ekonomisk ersättning för att de förlorar jobbet under nästa år.
Vid övertalighet eller i slutskedet av en rehabilitering kan kommunen köpa ut folk, bland annat för att slippa turordningsreglerna.
Avgångsvederlag förutsätter att den anställde själv säger upp sig. Avgångsvederlagets storlek varierar beroende på hur länge man varit anställd.
Under tio år får man sex månadslöner, mellan elva och 15 år erbjuds man 12 månadslöner och den som varit anställd 16 år eller mer får 18 månadslöner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om