11 september

Vid niotiden lokal tid på tisdagsmorgonen den 11 september 2001 fick Meher Jan i New York ett telefonsamtal från Sverige.

Attack. Femton minuter efter första kraschen kom det andra flygplanet.

Attack. Femton minuter efter första kraschen kom det andra flygplanet.

Foto: Carmen Taylor/AP/SCANPIX

Gotland2011-09-10 04:00

Videon är inte längre tillgänglig

Det var då hon blev varse att USA hade utsatts för ett terrordåd.

- Min bror i Stockholm var hemma och sjuk. Han såg på tv vad som hände här och slängde sig på telefonen till mig.

New York ligger sex timmar efter Sverige i tidsskillnad och när GA nådde henne var det tisdagseftermiddag i Sverige. Hon hade då sett tornen falla samman och berättade att hon höll sig hemma i lägenheten och var rädd för vad som kunde hända härnäst.

-Precis när det andra planet hade flugit in i World Trade Center gick vi upp på taket till vårt hus vid 151:a gatan och Broadway. Klockan var tio över nio och båda skyskraporna stod ännu upp.

- Strax innan byggnaderna rasade syntes ett stort, tjockt rökmoln över tornen, men ingen eld.

På tv kunde Meher följa vad som hände. En kvart före nio hade det första planet kraschat in i den ena av de två skyskraporna. Drygt 15 minuter senare kom ett plan till som flögs in i det andra tornet.

- Till och med fåglarna verkar ha infört flygförbud. New York är som en krigsplats. På Manhattan är alla statliga skolor och universitet utrymda. Broar och tunnlar är stängda, men det går att åka färja, berättade Meher då.

När vi får kontakt nu minns Meher hur svårt det var att beskriva den tunga tystnaden som dallrade i New York-luften.

Luftrummet i USA var stängt för all flygtrafik utom för presidentens plan och för flygvapnet. I New York hördes bara sirener från ambulanser, brandbilar och polisbilar som körde söderut mot downtown.

Direkt efter attacken gick Meher Jan och hennes man hemifrån för att lämna blod vid närmaste sjukhus. Hon minns alla bilder med "Missing" och "Have you seen" som sattes upp vid World Trade Center och hela vägen till deras gata.

- Människor blev allt mer desperata i sökandet efter anhöriga som saknades.

- De letade i alla delar av Manhattan med förhoppning att just den personen de sökte kanske hade ändrat sin rutin eller var i en annan del av staden.

Det har gått tio år och Meher Jan och hennes man bor kvar i samma lägenhet på tionde våningen i höghuset på Manhattan.

- Alla med bestående men uppmanas nu genom affischer i tunnelbanan att kontakta World Trade Center Environmental Health Care för vård. Det gäller alla, överlevande, utryckningspersonal, boende, studerande och folk som befann sig på platsen den dagen, förklarar hon.

För tio år sedan var Meher Jan 25 år och skriven på Gotland. Hon hade bott i New York sedan sex år och jobbade som lärare i engelska i en skola för yngre barn och läste vidare på universitet.

- Innan attacken hade vi planerat att gifta oss den 13 september men vigseln sköts upp. Den 29 september var statliga kontor öppna och vi tog oss den långa vägen med tunnelbana och färja till stadshuskapellet i Staten Island. Väl där fick vi veta att det enda kontor vi kunde vigas vid den dagen var i Queens, Kew Gardens.

Efter den 11 september 2001 ser Meher Jan vikten av att skapa goda minnen också i samband med det datumet. Det kan vara svårt att minnas att livet är flyktigt utan att bli nedslagen av tanken.

- Kanske kan det i stället leda till att vi lever ett rikare liv. Många påverkades av det som hände och vi påmindes om hur livet kan vara oförutsägbart. Kanske ska vi sluta skjuta upp saker i väntan på bättre tider, inte låta saker vara ogjorda och ord osagda, inte skiljas som ovänner och komma ihåg att låta de vi älskar få veta det.

Olle Wästberg, sommarboende vid Ava på Fårö, var svensk generalkonsul i New York 1999-2004 och har den 11 september 2001 i klart minne.

- Jag skulle ta emot ett gäng svenska designstudenter och var hemma lite längre än vanligt den morgonen. När jag slog på tv:n såg jag vad som hänt och började direkt springa till jobbet.

Han minns språngmarschen de 20 gatorna till konsulatet och hur han sprang mot strömmen av människor som tog sig från World Trade Center.

- Min första tanke gällde en större grupp svenska studenter under utbildning bland annat i World Trade Center, men de var inte där den dagen. Det var däremot en ung svensk från Göteborg som hade sitt första jobb på våning 100 och som dog i terrorattacken.

Olle Wästberg konstaterar att terrorattacken fått konsekvenser i USA och i hela världen med skärpt bevakning och mer kontroller.

- Ett exempel som berör alla som reser är att den ytliga säkerheten skärpts vid resande. Varje gång vi flyger påminns vi om den 11/9, säger han och pekar på begränsning av vätskor i handbagage och flygplatsernas alla säkerhetskontroller.

Med erfarenhet från en lång diplomatisk och politisk karriär ser Olle Wästberg terrorattackernas nationella och internationella konsekvenser.

- De flesta menar att vi är säkrare nu i USA och i Västvärlden. Samtidigt har USA blivit ett mer inåtvänt land och det påverkar oss utanför, slår han fast.

Olle Wästberg påminner om Usama bin Ladens egen utsaga om att han skulle få USA:s ekonomi att förblöda.

- Usama bin Ladens ord har besannats. Kostnaderna för krigen i Irak och Afghanistan motsvarar ungefär budgetunderskottet i USA, slår han fast.

Den 11 september 2001 var Helena Gardelin från Havdhem i New York. Hon bodde på Manhattan med sin amerikanske man Vincent Casanova. 2005 flyttade paret till Gotland, först till Visby och sedan till Grötlingbo.

- Dagen för terrordåden var Helena hemma i New York och jag var ute vid kusten och surfade. Morgonen var fantastisk med perfekta vågor men vid tiotiden kände jag mig färdig med surfandet och gick i land. Då fick jag veta som hände vid World Trade Center, berättar Vincent.

Han försökte direkt ringa till Helena men fick inget svar och tog sig till New York. Där det var som om stadens puls hade stannat, stämningen var låg och luften fylld av rädsla.

- Myndigheter och media var snabbt ut med att berätta om terrorattacken, men till exempel inte varför luften var dålig i månader efteråt. Tornen var fyllda med asbest, men myndigheterna hävdade att de höga värdena som mättes upp kring Ground Zero inte var hälsofarliga, säger Vincent Casanova.

Han är kritisk mot informationen och frågar sig om det kan finnas mer att granska i samband med de amerikanska passagerarplanen som kapades och flögs in i civila och militära mål.

- Som svar på 11-september-attackerna startade USA krig mot terrorism. Men terrorism är en taktik och det går inte att föra krig mot en taktik, säger han med tanke på följderna med krig i Irak och Afghanistan.

Nu har familjen Casanova med barn funnit sig till rätta på Gotland. Vincent är gymnasielärare i Visby och Helena arbetar vid den socialterapeutiska Skogsgården Hajdes.

- Storstadens puls finns inte på Gotland. Men ön har så mycket annat att erbjuda med en fin, trygg och lugn miljö, säger han.

Döda. Över 3 000 människor, inklusive 19 kapare, fick sätta livet till. I dag är det tio år sedan attackerna.
Döda. Över 3 000 människor, inklusive 19 kapare, fick sätta livet till. I dag är det tio år sedan attackerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om