I Sverige är ensamhushåll den vanligaste typen av hushåll. Hela 40 procent är ensamhushåll och sex procent av hushållen består av ensamstående med barn. Det betyder drygt 13 000 ensamhushåll på Gotland och i cirka 1 700 av dem bor det barn. Även om höjda priser på mat och energi slår mot alla hushåll, så är det hushållen med bara en inkomst som har de tuffaste utmaningarna.
– Det är ju fasta kostnader som man inte delar på två helt enkelt. Det gäller också om man är ensamstående med barn, för då behöver man oftast lika många rum som om man är två med barn. Så det blir bra mycket dyrare för ett singelhushåll än för ett par, säger Sharon Lavie, sparekonom på Hypoteket.
Allra tuffast är det för ensamstående med barn i övre tonåren. Kostnaden för barnen ökar med åldern, berättar Sharon Lavie.
– Det är dyrare kläder, dyrare mat och dyrare fasta kostnader för till exempel busskort och aktiviteter. Det är de som får det lite mer knapert.
Men det finns saker att göra för att få en bättre ekonomi. Råden kan kännas uttjatade men de får effekt. Bland det första man ska göra är att få koll på inkomster och utgifter, göra en budget helt enkelt. Byta bank för att få lägre ränta, se över sitt elavtal så att det passar ens ekonomi, samla smålån och krediter och amortera. Har du ränteavdrag kan du jämka skatten så du får mer pengar varje månad i stället för skatteåterbäring en gång om året.
Att välja månadsbetalning i stället för betalning varje kvartal, ta bort alla onödiga tjänster och abonnemang, storhandla, sälja begagnat på nätet, låna fritidsutrustning på Fritidsbanken och att hitta gratisarrangemang är andra tips.
– Försök skala bort och verkligen granska dig själv. Är det värt att lägga pengar på det här eller skulle det ge mer glädje att lägga dem på något annat i stället?, säger Sharon Lavie och fortsätter:
– Det finns inget rätt eller fel. Om du får jättestort värde av 100 tv-kanaler men aldrig går ut på krogen, då är det ditt nöje. Men var lite kritisk.
Att även ensamstående pensionärer kan ha det tufft ekonomiskt är ingen nyhet. För dem gäller samma råd som för alla andra men utöver det tipsar Sharon Lavie om att se över sina skatteinbetalningar.
– Om du får pension från olika håll, se till att du betalar tillräckligt med skatt så du inte åker på en skattesmäll i maj varje år för att de drar för lite skatt.
Andra åtgärder är att se över sina försäkringar och till exempel sluta betala familjeskyddsförsäkring på pensionen om man har vuxna barn och att inte glömma att utnyttja de pensionärsrabatter som finns.
Singelhushåll utan barn har generellt lite bättre ekonomi, berättar Sharon Lavie. Hennes råd till dem är att lägga undan några kronor i månaden om ekonomin tillåter.
– Passa på, speciellt om du inte har så långt kvar till pension. För varje krona du lägger undan nu, kan komma till bättre nytta när du blir lite äldre, säger hon.
Om pensionen inte ligger långt borta är det också bra att komma ihåg att som ensamstående är det svårare att få lån, man får låna mindre pengar och får högre ränta. Funderar man på att byta boende och behöver ett lån bör man kanske göra det innan pensionen.
Hur ska man hålla humöret uppe när det gäller ens ekonomi?
– Ekonomi handlar egentligen om att du ska få ut så mycket värde som möjligt ur de pengar du har. Tänk inte att du måste skippa en massa saker utan tänk hur får jag mer av det jag vill ha genom att stryka sådant jag inte behöver. Det kan ge glädje.