11 000 matkassar har räddats av gotlänningarna

I en tid av höga livsmedelspriser är det allt fler, både kunder och restauranger som valt att ansluta till matsvinns-appen ”Too good to go”. På Gotland finns en stor skara användare som räddar mat från omtyckta ställen så som Brödboden, Coop och Warfsholmsbageri.

Vendela Säldemar, anställd på Brödboden, tycker det känns bra att jobba på en arbetsplats som tar tillvara på svinnet.

Vendela Säldemar, anställd på Brödboden, tycker det känns bra att jobba på en arbetsplats som tar tillvara på svinnet.

Foto: Privat

Gotland2023-07-22 06:02

En tredjedel av all mat i världen äts inte upp och matsvinnet står för åtta till tio procent av alla utsläpp av växthusgaser i världen. I Sverige slänger hushållen varje år cirka 15 kilo ätbar mat per person och cirka 18 kilo mat och dryck hälls ut i vasken. Det vill matsvinnsrörelsen ”Too good to go” ändra på. 

Företaget startade i Danmark under 2016 och sedan dess har de tagit sig vidare till 17 andra länder i Europa och Nordamerika. Sedan 2020 har de funnits i Sverige, där Gotland var ett av de ställen som var först ut att prova på konceptet. Syftet med appen är att vara en mellanhand mellan konsument och företag – där butiker, restauranger och caféer kan sälja sitt överskott till användare som får en matkasse till en tredjedel av priset. Ungefär var tredje sekund köps en matpåse och genom åren har totalt 200 miljoner måltider räddats runt om i världen. 

Då det är svårt att avgöra för företaget vad för mat som i slutet av dagen blir över, varierar innehållet i kassarna och blir därför en överraskning för kunden. 

– Vi har det konceptet för det gör det så enkelt som möjligt för våra partners. Det har varit kul att se att många kunder gjort fynd och att de gillar just själva överraskningsmomentet i sig, säger Sofia Edholm, Sverigechef på Too good to go. 

undefined
"Man får bra produkter till ett bra pris, det är en win-win för både plånboken och klimatet", säger Sofia Edholm, Sverigechef på "Too good to go".

Genom appen kan man också få ta del av hacks och tips – Som hur du kan spara både bananskalet och kaffesumpen till din spakväll hemma, där du kan få både ansiktsmask och kroppsskrubb. Och har mjölken eller osten i kylskåpet passerat bäst före-datumet? Stirra dig inte blind på det, utan använd dina sinnen – Titta, lukta och smaka. 

– Det är många som inte vet skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag och det är också boven till att mycket bra mat slängs. Bäst före-datumet är en rekommendation och det är datumet som leverantörer säger att tills dess är det bäst kvalité, men många varor är även bra efter. Om alla tre sinnen har checkat av produkten så är den okej att äta långt efter. Det man ska komma ihåg är att sista förbrukningsdag för varor som kött och kyckling ska man inte passera, säger Sofia Edholm. 

undefined
Markus Wahlgren, stormarknadschef på Stora Coop, var med och drog igång samarbetet med Too good to go och en rad andra hållbara projekt för att minska matsvinnet.

På Gotland finns en stor skara maträddare som under det senaste halvåret tagit tillvara på ungefär 11 000 matkassar från några av de tjugotal ställen som anslutit sig till appen, bland annat flera hotell, bagerier och matbutiker. 

Men den som var allra först med att gå med är Stora Coop, där Too good to go är ett av deras cirka 80 hållbara projekt för att minska matsvinnet. Enligt Markus Wahlgren, stormarknadschef, har en normalbutik i storlek med Stora Coop ungefär 120 till 150 ton i matsvinn per år. Men i och med projekten har de kunnat få ner sitt eget svinn från 120 ton 2018 till mellan fyra och fem ton 2023. 

– Det är mycket bra mat som vi inte kan sälja i butiken och som annars bara kastas, fast den kan ätas, vilket är helt galet. Det är kul att vi har kunnat vara föregångare för andra butiker runt om på Gotland och i Norden och att vi är först i världen med att nästan ha noll i matsvinn. 

Tillsammans inledde de ett samarbete, där de tog fram en kampanj, där en ”fejkad brödmatta” skapades till brödavdelningen. Den skulle lura kunden till att tro att hyllan var full med bröd, fast den inte var det. 

– De flesta butiker har ett brödsvinn som är utöver det vanliga, där cirka tio procent plockas bort, sen kastar man in nytt. Det bröd som blir över skickas sen till Stockholm där det förbränns. Det ville vi komma bort ifrån, säger han. 

När varorna inte längre kan säljas till fullpris, förädlas eller säljas till nedsatt pris stoppas det ner i cirka 20 olika varianter av kassar med allt från kött, chark, mejeri, bröd och tårtor. Cirka 70 kassar läggs ut i veckan och alla går åt på nolltid. 

– Många kunder tycker nog att det är roligt. För sju år sedan var det de som letade efter 50 procent lapparna i charkdisken och de var oftast äldre personer. Men i dag är det istället många ungdomar som vill rädda världen, för nu tjänar man inte bara pengar på det utan man vill göra nytta också, säger Markus Wahlgren. 

undefined
Vendela Säldemar, anställd på Brödboden, tycker det känns bra att jobba på en arbetsplats som tar tillvara på svinnet.

Även Brödboden är partners med Too good to go, ett samarbete som började för cirka 1,5 år sedan för deras bageri på Södertorg. Men så nu även för deras filial på Östercentrum. Vendela Säldemar har arbetat i några månader på Brödboden och är nöjd över att hennes arbetsplats tar tillvara på svinnet. 

– Vi och cheferna pratade mycket om att det var mycket som fick slängas och att det inte var så kul. Vi alla kände att det var en bra idé med den här appen. Man känner sig lite stolt av att kunna stå där och säga till kunderna att vi tar tillvara på varorna och det är även kul att det uppskattas av så många kunder.

En kasse hos dem innehåller dagsfärska varor som baguetter, frallor och bullar till ett värde av 240 kronor, men via appen får kunden betala 79 kronor.  

– Vi brukar få ihop tre kassar på vardera ställe, lite mindre nu under sommaren när det mesta går åt. Men så fort vi lagt ut kassarna så har det tagit två minuter innan de är slutsålda. Vi lägger ut det vi stängning och så får de hämta under våra öppettider dagen efter, säger Vendela Säldemar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!