Blev kvarlämnad på hållplatsen med sin elsparkcykel

En 13-årig flicka lämnades kvar på busshållplatsen eftersom elsparkcyklar inte får tas ombord på bussar på Gotland.

"Man har faktiskt en viss skyldighet att informera sig om vad som gäller i just det här trafikområdet", säger Jyrki Vainio.

"Man har faktiskt en viss skyldighet att informera sig om vad som gäller i just det här trafikområdet", säger Jyrki Vainio.

Foto: Emelie Stenqvist/arkiv

Gotland2022-07-25 07:02

När skribenten Peter Wennblads dotter som är 13 år skulle besöka en kompis i stan hade hon med sig sin hopfällbara elsparkcykel som hon tänkte ta med sig på bussen. Men dottern blev kvar på busshållplatsen eftersom elsparkcyklar inte får tas med ombord på bussarna på Gotland.

– Elsparkcykeln går att vika ihop och är verkligen inte särskilt skrymmande, så min dotter förstod ingenting. Chauffören sa att det var av brandsäkerhetsskäl, men om hon monterade loss batteriet så kunde hon få åka med. Hon visste inte hur man gör det så hon ringde hem storgråtande för bussen hade åkt iväg utan henne, berättar Peter Wennblad. 

undefined
Den 13-åriga flickan fick inte ta med sig elsparkcykeln på bussen på Gotland utan blev kvarlämnad på hållplatsen.

Peter fick sätta sig i bilen och skjutsa den olyckliga dottern till en annan buss i Hemse istället. Väl i Visby fick dottern låna en vanlig cykel av sin kompis. Så här i efter hand har Peter Wennblad undersökt hur det ser ut på andra ställen i landet för han tycker att reglerna på Gotland är väl stränga.  

– Jag har lite svårt att förstå det här i och med att den inte tar särskilt stor plats och är ett fortskaffningsmedel som blir allt vanligare. Jag har kollat upp lite hur det ser ut på andra platser och det verkar som om Gotland är ganska ensamt om de här reglerna. Angående brandsäkerheten så vet jag att det finns exempel på elsparkcyklar som fattat eld, men det är ju under laddning eller körning. Det kan ju hända med mobiler som laddas också, säger han.

Vid en snabb slagning på nätet går det att läsa att det är tillåtet att ta med sig elsparkcykeln på Skånetrafikens bussar, på SL i Stockholm, på Upplands lokaltrafiks stads- och regionbussar och på Västtrafiks bussar om man förvarar elsparkcykeln i en skyddsväska.

undefined
En av bussarna som Bergkvara buss använder i den gotländska kollektivtrafiken.

På Region Gotlands hemsida står det att man får ta med sig cykel på bussen i landsbygdstrafiken i mån av plats. Vikbara sparkcyklar klassas som handbagage och får tas ombord, men alltså inte elsparkcyklar. 

Jyrki Vainio, chef för regionens kollektivtrafikenhet, säger att det är operatören, Bergkvara buss i det här fallet, som har ansvaret för säkerheten ombord på bussarna. När Bergkvara tog över bestämdes det i samråd att elsparkcyklar skulle vara förbjudna på bussarna. 

– Alla har ju sett att en elsparkcykel kan börja brinna och vad händer då om den börjar brinna på bussen. Det är den här risken man får värdera för det är alltid chauffören och operatören som ansvarar för säkerheten ombord, säger Jyrki Vainio.

undefined
"Man har faktiskt en viss skyldighet att informera sig om vad som gäller i just det här trafikområdet", säger Jyrki Vainio.

Han är medveten om det aktuella fallet med Peter Wennblads dotter och säger att frågan om elsparkcyklar på bussarna aldrig varit en fråga tidigare utan något som poppat upp först nu.

– Det vi har gjort är att vi har pratat med operatören Bergkvara och jag bett dem göra en ny riskbedömning och återkoppla till mig. Men just nu är det lite olyckligt eftersom alla har semester, så troligen sker det först efter sommaren, sen får vi se var vi landar.

Jyrki Vainio är också medveten om att bestämmelserna ser olika ut på olika platser i landet. 

– Att reglerna skiljer sig åt mellan olika trafikområden är inget konstigt. Däremot är det viktigt att vi informerar klart och tydligt på vår hemsida om vilka regler som gäller hos oss och det tycker jag att vi har gjort. Sen kan man tycka att den regeln är bra eller dålig, men det är i alla fall de villkoren som gäller just nu, men vi tittar på det och får se om det finns anledning att ändra på det, säger Jyrki Vainio.

Cyklar på bussen

I landsbygdstrafiken är det tillåtet att ta med sig sin cykel i mån av plats. Det kostar 20 kronor extra. Eftersom det finns många olika cykelmodeller är det inte säkert att alla kan fästas på bussens cykelhållare. Chauffören avgör om det är möjligt. Vikbara sparkcyklar klassas som handbagage och får tas med. Däremot är elcyklar, elsparkcyklar, tandemcyklar och cykelkärror inte tillåtna ombord. Det är heller inte tillåtet att transportera cyklar i bussens passagerarutrymme.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!