14 727 skrev på för Sandön

Nästan 15 000 personer har skrivit på för året-runt-bemanning på Gotska Sandön.
Eller 14 727 för att vara exakt.
- Ett imponerande resultat, utbrast GT:s redaktionschef Tomas Rubin när räkningen var klar i går eftermiddags.

Gotland2006-03-22 06:00
Gotlands Tidningars och Gotska Sandöns hembygdsförenings kampanj Rädda Sandön har väckt ett mycket starkt gensvar.
Protestlistor och talonger med namnunderskrifter har strömmat in. Från Gotland, från fastlandet och även utlandet.
- Vi har fått underskrifter från både Norge, Danmark och Nederländerna, berättar Christina Hoas från Sandöns hembygdsförening.
Hon hade bland annat med sig 343 vykort med namnunderskrifter till slutsammanräkningen. Vykort som alla postats på fastlandet - eller i utlandet. Och dessutom en kartong med listor och talonger med sammanlagt 3 313 namn.

Verkligheten var bättre
Till GT:s redaktion har listor och talonger strömmat in i tusen och åter tusental. De har räknats efterhand och inför slutsammanräkningen spådde Tomas Rubin att slutsiffran skulle ligga kring 13 000.
Men verkligheten överträffade hans förväntan.
När alla listor var räknade hade man kommit upp i 14 727 namn!
14 727 personer som tycker det är viktigt att Gotska Sandön förblir bemannad året runt; som inte ställer upp på att personal dras bort från ön under delar av året.
- Ett fantastiskt resultat, menade Tomas Rubin.

Inte ens drömmar
Christina Hoas, Sven Hoas och Björn Olofsson från Sandöns hembygdsförening höll med.
- Det hade vi aldrig kunnat drömma om, sa Christina . Men det känns skönt att veta att vi har ett så starkt stöd. Att det är så många som bryr sig om Sandön. Det bådar gott för framtiden.

Personliga brev
Hon visade listor från Gotlands gille i Stockholm och Uppsala, namnteckningar från förra biskopsparet Tore och Ingeborg Furberg, personliga brev från personer som besökt ön och som förskräckts över förslaget. Och Tomas Rubin kom med en bunt utskrifter på mail och ännu fler kartonger med inskickade talonger.
Att engagemanget för Gotska Sandöns sak är enormt kan ingen ta miste på.

Till miljödepartementet
I dag kommer namnlistorna att presenteras för landshövding Marianne Samuelsson och i nästa vecka åker en delegation med representanter för Gotlands Tidningar och Gotska Sandöns hembygdsförening till Stockholm för att uppvakta regeringen.
- Listorna ska överlämnas till miljödepartementet, som ju är det departement som handlägger frågan om Sandöns framtid. Vi hoppas att det blir miljöminister Lena Sommestad som tar emot, sa Tomas Rubin.
Det övergripande kravet är bibehållen året-runt-bemanning på ön.

Delade kostnader
- Det är det besked vi förväntar oss från regeringen. Att man gör klart för alla inblandade parter att bemanningen ska vara kvar året om som det är nu, och att de får dela upp kostnaderna mellan sig, sa Björn Olofsson.
Areal: 4 490 hektar, varav 842 hektar vatten. Nationalpark inrättad: 1909, utvidgad 63 och 88.
Läge: Mitt i Östersjön, 38 kilometer norr om Fårö.
Ålder: Gotska Sandöns högsta punkt stack upp över havsytan för 5000-6000 år sedan.
Natur: Nästan hela Gotska Sandön består av sand, med inslag av sten och grus. Sanddynerna täcks av vindpinad tallskog. Det har alltid bott folk på Sandön, på 1600-1700 talen bedrevs fårskötsel, sedan även åkerbruk och boskapsskötsel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!